2010. december 14., kedd

Nepál III/3

NEPÁL: KIRÁLYSÁG A FELLEGEK KÖZÖTT; AHOL EGY ASSZONYNAK AKÁR HÁROM FÉRJE IS LEHET
Falujárás




Ellátogatunk egy faluba. Betérünk itteni mércével mérve egy gazdagabb paraszt házába. A gazda igazán szívélyesen fogad. Gondolom, tudott az érkezésünkről. A konyhában a tűzhely feletti polcokon van a konyha egész felszerelése: kis fatányérok, lábosok, fazekak, nagy meregető kanál. Az evőeszköz ismeretlen. A kést, villát, kanalat az étkező 5-10 ujja helyettesíti. A gazda mondja a vezetőnknek, hogy mindjárt jön a felesége, kihajtotta a birkákat...





Hamarosan tényleg közeledik a gazdaasszony is. Menetközben fohászkodik: forgatja az imamalmot. Előbb teával kínál, amit jakvajjal ízesítenek. Kis fatányérban adja, amit levesz a polcról. Udvariasságból elfogadom és szempillantás alatt kihörpintem. A vajas tea aromája szokatlan, nem is ízlett, de a higiéniai körülmények sem voltak valami biztatóak. Kínált ugyan később is, de nem kértem többet. A tea a kedvenc italuk - olyannyira, hogy a teáscsészét, amit sohasem mosnak el, mindenki a zsebében vagy a zsákjában magával hordja.
A kínálásnak még nem volt vége. Levett egy másik fatálkát, és árpaliszt, vaj és tea gombóccá formálásával campát készít, három ujjával ügyesen dolgozik. A campa a nemzeti eledelük. Mivel pedig errefelé nem szoktak kezet mosni, a készítménynek a piszok is lényeges alkotórészét képezi. Felajánlja kóstolásra. Erre már nem lettem volna képes, hiszen láttam, hogy készül. Mikor udvariasan, de határozottan szabadkozom, a férje elfogyasztja az étket, majd kinyalja a tálkát, az asszony pedig visszateszi a polcra. El van mosogatva!





Amikor elköszönünk, mondja a helyi vezetőnk, hogy a hölgynek két férje van. Már hivatalosan tiltják, de előfordult, hogy 3 hites ura is volt egy asszonynak. Ennek egyik oka, hogy az egyébként is kevés termőföld ne aprózódjon el, de az is fontos - mivelhogy a férfitestvéreknek van közös nejük -, hogy nem születik több gyerek, mint egy férj esetében.
- És ki a gyerek apja? - kérdezzük.
- Mindig a legidősebb testvér!
- És hogy zajlik a házasélet?
- Meghatározott sorrendben, de ebben az asszony dönt. Amikor az asszonyság szobája előtt cipő van, az azt jelenti, hogy a hölgy foglalt. Egyébként ez valóban jó születésszabályozási módszer, ha számunkra kicsit furcsa megoldást is jelent.




Leghasznosabb háziállatuk a jak. Teje zsírban módfelett gazdag, sűrű, tejszínszerű. A húsuk ízletes, tápláló. Finom gyapjából pokrócot, sátorponyvát szőnek, bőrükből csónakok, zsákok, csontjaikból ékszerek készülnek. Meglehetősen igénytelen állat. A legkedveltebb házijószáguk.





A szántásra is a jakot használják. Hatalmas testű, munkára jól idomítható. Sajátos nyelvével olyan egészen apró növényeket legel, melyek más növényevőknek nem elérhetőek. A rideg időjárást jól bírja a vastag bundájának köszönhetően. Sőt a melegebb hőmérsékletű tájakon nem él meg. Errefelé a jak tulajdonlása a gazdagság mércéje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése