2010. december 28., kedd

Argentína III/1

GAUCSÓKKAL IS TALÁLKOZTAM A VÉGELÁTHATATLAN ARGENTÍN PAMPÁKON
Pampa-túra




Kirándulást teszünk a Pampákra. Argentína legjellegzetesebb tája a pampa. De pampának nevezik itt kecsua nyelven a fűvel benőtt sík területet, síkságot is. Az óriási pusztaságokon végtelennek tűnő gabonamezők hajladoznak, a legelőkön félvad ménesek, hatalmas marhacsordák kóborolnak. Olykor orkán erejű szelek vágtatnak végig a síkságon. Ez lehűti a levegőt és heves zivatar jár a nyomában. Ez elbágyasztja vagy éppenséggel mértéktelenül felizgatja a szervezetet. Őrültek szelének nevezik, mely során az újságok gyakran írnak az őrültek szele által kiváltott ámokfutásokról, vad késelésekről - tájékoztat a vezetőnk.





Amikor a spanyolok először hatoltak be a Pampákra, vadászó indián törzseket találtak itt, akik a pampák két jellemző állatára a guanakóra, mely egy lámaféle állat és a pampa struccára, a nandura vadásztak. Ma a jellemző állata a szarvasmarha, amit 1552-ben a protugálok hoztak be az országba. Utóbb a közös legelőkön hatalmas magántulajdonban levő marhacsordák legeltek itt a gaucsók felügyelete alatt. És mi történt az indiánokkal? A még megmaradt indián törzseket katonai expedíciókkal kiszorítotották vagy egyszerűen kiirtották. Később a hatalmas területeket lucernával és egyéb kultúrnövénnyel vetették be, és a sztyepplegelő gazdálkodás kultúrlegelő-gazdálkodássá váltott át.





A hatalmas csordákat a gaucsók őrizték. Ma már a gaucsó nem szabad ember, szerződésben van a nagybirtokossal. Életében szinte összenő a lovával, már gyerekkorától a lóháton érzi magát a legjobban. Időben gyakorolni kezdi a lasszóvetést, már akkor, amikor még gyerektársai csak kisiskolások. Ügyességét és bátorságát a hetente ismétlődő rodeó teszi próbára. Ilyenkor a gaucsók végeláthatatlan sorokban terelik az állataikat a gazdaság központjába, hogy ott számbavegyék és megmérjék az eladásra szánt állatokat.





A gaucsó lakása nagyon szerény. Kevéske bért kap, de megvan a mindennapos ennivalója, bora, kis házikója és lovat is tarthat. Pillantsunk be!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése