2011. október 20., csütörtök

Kambodzsa I/1

MIT LÁTTAM 1999-BEN A SOKAT SZENVEDETT, UGYANAKKOR A VILÁG CSODÁJÁNAK SZÁMÍTÓ KAMBODZSÁBAN?
Első utunk a Felszabadulás emlékműhöz vezetett




Az indokínai ország területe 181035 négyzetkilométer, lakossága 9 millió fő. Államvallása a buddhizmus, adatai szerint a lakosság 88,4 százaléka buddhista, 2,4 százalék muzulmán, egyéb fél százalék. A GDP/fő 150 USA dollár, várható élettartam férfiaknál 49, nőknél 51 év.
Kambodzsa a khmer nép hazája Indokína déli részén. A világ egyik legszegényebb országa. Jövője a 3 évtizedes belső és külső háború utáni rendezés kezdeti sikerei ellenére még mindig eléggé bizonytalan.
Síksági ország. Északnyugaton Thaiföld, északkeleten Laosz, délkeleten Vietnam, délnyugaton pedig a Sziámi-öböl határolja. Szíve, központi része a Tonle Szap (Nagy tó), amelytől keletre a Mekongig folyókkal átszőtt termékeny ártéri síkság húzódik. A Tonle Szaptól nyugatra és délnyugatra a Kravan- és az Elefánt-hegység emelkedik a keskeny parti síkság fölé.
Az éghajlatot a májustól októberig tartó meleg, nedves évszak jellemzi: ilyenkor a délnyugati monszunszelek bőséges csapadékot hoznak. Novembertől március közepéig tart a száraz évszak, amikor jobbára északkeleti szél fúj, csapadék pedig alig esik az egész ország területén. Földjének kb. 70 százalékát még ma is  háborítatlan erdő borítja: északon örökzöld és lombhullató monszunerdők, a tengerre néző hegyoldalakon pedig trópusi esőerdők. A síkvidéken füves szavannák váltakoznak rizsföldekkel, mocsarakkal és ártéri bambuszerdőkkel. A gazdag állatvilágból az elefánt, a tigris, a leopárd, a medve, valamint a sok vízimadár említhető.





Megérkeztünk a szállodánkba. Az ország szegény, de a kvártélyunk luxus kivitelű.





Első utunk a Felszabadulás emlékműhöz vezetett. Kambodzsa 1954-ben lett független Franciaországtól a Dien Bien Phu-i győzelem után létrejött nemzetközi megállapodás eredményeként.





VII. Jajman király szobra, aki a háborúkban tönkretett országát ismét felvirágoztatta.





Állandó zsivajgást, hangoskodást produkált a szállodánk szomszédságában levő nagy piac, vásárcsarnok. Egy hatalmas sárga épület lőrésszerű ablakokkal, mely 1937-ben épült.





Itt minden kapható. A falvakból idesereglenek a termelők. Nézzük meg belülről! Reggel 6-tól délután 5 óráig tart nyitva. Majdnem eltévedtünk a hatalmas csarnok labirintusaiban. Óriási!





És hogy milyenek az árak? Egy kg csirke 2 dollár, egy üveg sör ugyanennyi a szállodában, de a piacon csupán 1 dollár. És mennyi a fizetése egy kambodzsai atyafinak? Kb. 100-150 dollár havonta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése