2011. október 8., szombat

Laosz II/2

INDOKÍNA GYÖNGYSZEME LAOSZ
A Tam Ting barlang




Elértük utunk első folyómenti állomását, a buddhista szenthelyet, a Tam Ting barlangot. Őszintén megvallva a kiszállás nem volt nagyon biztonságos... 220 lépcsőn kellett felmennünk - ez a buddhista szenthelyeknél meglehetősen gyakori, így már menet közben a hívő Buddhához fohászkodhat vagy ráhangolódhat az elmélkedésre. A főoltárhoz érkeztünk. Nem kevesebb mint 1000 Buddha-szobor van a barlangokban, melyek különböző pozíciókban őrzik, védik a helyet, és figyelik a hívőket.





Amerre nézünk, valóban mindenfelé Buddha-szobrok figyelnek ránk is, figyelmeztetnek az élet múlandóságára. Őfelségét, a királyt 1975-ben űzték el a forradalmárok, a Patet Lao nevű felszabadító szervezet, addig ő is itt töltött minden évben néhány napot elődeihez hasonlóan.





A barlang őre vigyázza a szent könyveket és a milliónyi szobrocskát.





A vigyázó oroszlán ugyancsak a buddhista szentélyek kelléke. Élvezetes volt a szép kilátás, mely a barlang bejáratától nyílt a környékre.





Odalent már vártak a hajóink, melyek a zarándokokat vagy a ritkán erre járó turistákat szállítják. A hatalmas sziklabarlangok között lecsendesül a folyó. félelmetesen csendes a táj, csak a hajómotor duruzsolása és a lapátkerék által felvert víz csobogása hallatszik. Itt-ott kisebb rejtelmes barlangbejáratok törik meg a sziklahegyek egyhangúságát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése