2011. október 29., szombat

Portugália I/1

BARANGOLÁSOK PORTUGÁLIÁBAN
 Programunk Estorilba vezet




2001. június 25-én egy forró nyári napon utaztunk egy zarándokcsoporttal Portugáliába. Az országról tudni kell, hogy területe 12389 négyzetkilométer, lakóinak a száma pedig 9 millió 840 ezer fő. Az ország Spanyolország és az Atlanti-óceán között fekszik. Adataik szerint a népesség 95 százaléka katolikus, az átlagos várható élettartam férfiaknál 70, nőknél 77 év.





A Ferihegyi Repülőtérről Amszterdamba mentünk, majd onnan átszállással folytattuk utunkat Portugáliába.





Szállásunk Fatimában: innen csillagtúraszerűen járjuk be a program által javasolt helyeket. Sajnos betegen indultam. Megfázásos szindróma. (Orrfolyás-tüsszögés-köhögés-torokfájás meg minden említésre sem méltó...) Mások megsültek az ibériai forróságban, én a bőrkabátomban is dideregtem. Ennek ellenére egyetlen programot sem volt szívem kihagyni. Szállodánk a fatimai Hotel Virgem Maria tiszta, rendes, kissé kaszárnyaszerű - háromszori étkezéssel. Nemcsak a folyosók és a szobák, de az étterem is állandóan hangos a zarándokok tömegétől.





Első utunk Estorilba vezet, ebbe az Európa-szerte híres, 15 ezres kisvárosba. A vasútállomástól nem messze egy parkban elsétálunk az ország legnevesebb kaszinója előtt. Csoportunkból senki sem megy be... - ennyire nem vaskos egyetlen zarándok pénztárcája sem.





Luxusszállók, előkelő éttermek és finom parti föveny várja itt a jómódú turisták népes sokaságát.





Számunkra, magyarok számára is nevezetes helyen vagyunk! A XIX. század vége óta Európa minden részéből özönlöttek ide a gazdag és neves emberek, de az 1940-50-es években több trónfosztott uralkodó is. Többek között nemcsak Juan Cortés későbbi spanyol uralkodó, az olasz király, de Horthy Miklós is menedéket kapott és élte utolsó napjait, majd innen hozták haza a hamvait.





Gyönyörű város! Hófehér villapaloták, előttük pálmás, gondozott kertek, széles, nagyszerű sugárutak, rajtuk suhanó luxuskocsik. A hotelek előtt tábornokkülsejű, aranysujtásos egyenruhájú, de a vendégek előtt udvariasan hajlongó portások!





Estoril nemcsak egyszerűen az igazán módos, de az igen előkelők találkahelye is. Míg Fatima Európa vallásos zarándokainak, addig Estoril a mágnásainak a találkahelye.





A régmúlt idők nyaralóinak hangulata az új kozmopolita épületkülsőkkel keveredve különleges atmoszférát kölcsönöz Estorilnak. A puha fövenyen már kora tavasszal merész fürdőruhák sokféle színei villannak, és a legkülönbözőbb nyelveken hallani a lubickolók gondtalan, vidám kiáltozásait.





Péter király szobrát látjuk. Meséli vezetőnk, hogy infáns korában feleségül vette ugyan Constanzát, a hercegkisasszonyt, de a kíséretében levő udvarhölgy, Ines tetszett meg neki, akivel utóbb titkos viszonyt folytatott, és 3 gyermeke is született tőle. A gáláns történettel később még majd részletesebben is foglalkozunk. Most búcsúznunk kell a szép kis üdülővárostól, mely autópályája egyébként minden esztendőben a portugál autóverseny színhelye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése