2011. október 12., szerda

Laosz III/1

INDOKÍNA GYÖNGYSZEME LAOSZ
Egy hanoni bati




Hanon faluban vagyunk. Egy etnikai kisebbség lakik itt.





A kereskedőházban árusítják a maguk által szőtt ruhaneműket. Olcsóbbak itt az áruk, nagyobb a választék is, de bármennyire kínálták a portékákat, vevő nemigen akadt. A nagy odaadással kitett kiváló kelmék csábítása ellenére nem vásároltunk, mert nem volt pénzünk...





A hegyi törzsekről tudni kell, hogy a világtól elzártan - bár ha tiltja is a törvény - vígan termesztik az ópiumot. Amíg az úthálózat nem épül meg, őket bizony aligha tudja a hatóság megtalálni a dzsungel rejtekeiben.





Újabb laoszi kifejezéssel kell megismerkednünk! Mi az a bati? Családi ünnepséget jelent, amit szeretnek és gyakran tartanak is az itteniek, tulajdonképpen házassági évforduló. Mi is részt vehettünk egyen. Sütemények, édességek és illatos virágok minden mennyiségben. Ünneplőbe öltözve egymást követő sorokban ül a család. Figyelmesen, fegyelmezetten ülnek, mint az iskolában. Mit csinálnak épp a képen? Jókívánságokat mormolnak, de nemcsak a hozzátartozóknak, hanem nekünk is, miközben a csuklónkra többen is selyemzsinórt kötnek, melyeket nem szabad egyhamar levenni. Ily módon ugyanis szerencsét hoznak állítólag.





A hangulatot a Pengetős zenekar biztosította, mely igazán kellemes és élvezhető dallamokat játszott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése