2011. október 3., hétfő

Törökország IV/6b

CSALÁDI UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBAN
Gyönyörű utunk véget ér




A város egyik legkeresettebb nevezetességében, a Nagy Bazárban vagyunk még mindig. Igaz, hogy az étkezésről már beszéltünk, de alig esett szó az italokról. A szőlőnek csak 10 százalékából készítenek bort, ami ezért drága, ám annál olcsóbb a mazsola. Sörből többféle is kapható (tanácsos előre megkérdezni, hogy mibe kerül), de nagyon finomak a gyümölcslevek, a narancsot sokszor az utcán az árus préseli bele a poharunkba.





Aki rendszeresen iszik kávét, jobb lesz, ha visz magával, mert - bár régen a törökök legendás kávéfogyasztók voltak, ma már - nem sok helyen kapható, mivel megszüntették az importját. Ezzel szemben nagyon kedvelt ital a tea! Jellegzetes egydecis nyakalt poharakban kínálják tetszés szerint cukrozva. Az ára ugyanannyi, mint a kóláé. Az utcán gyakran találkozni teás emberekkel, akik tálcán viszik a teli poharakat. Kapható akár orosz- vagy almatea - forrón vagy éppen jegesen.





Ami pedig a tömény italokat illeti, a törökök nemzeti alkoholos nedűje a raki, az ánizspálinka. Egydecis adagokban szolgálják fel, és mellé kísérőként sima vizet adnak. Erős, mellbevágó itóka! A Bazár épületén belül 3300 üzlet, 21 üzletház és 2 bedesten (ócskapiac) található. A kapukat este 7 órakor zárják.





Gyönyörű utunk véget ért. Mielőtt elhagyjuk a csodálatos várost és lemegyünk a kikötőbe, még egyszer visszapillantunk a mesés panorámára, az égbetörő, karcsú minaretekre, fülünkbe cseng a szertartások dallama, ismét megjelenik előttünk Pamukkálé, a gyapotvár, Kappadókia, a föld alatti város, a fedett bazár páratlan kavalkádja, a Kék Mecset, az Aja Szófija és a Dolmabache palota világszép nagyszerűsége. Utolsót szippantunk a tenger sós levegőjéből, és búcsúzeneként szolgál annak szabályosan ismétlődő, soha el nem feledhető zúgása, mormogása.





Isztambul Rómához hasonlóan hét dombra épült. A városban a görög, római, bizánci és török kultúra pazar bőségével találkoztunk. A legszebb műemlékek nagy része egymáshoz közel, az Aranyszarv-öböl - Boszporusz - Márvány-tenger - városfal által határolt félszigeten fekszik. Isten veled, nagyszerű város, csodálatosan szép ország! Vagy talán inkább viszontlátásra...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése