2011. október 9., vasárnap

Laosz II/3

INDOKÍNA GYÖNGYSZEME LAOSZ
Jelszó: szórakozás




Hamarosan egy folyómenti faluhoz érünk. Ban Phanomnak hívják, és whisky-főzéssel foglalkoznak a lakói. Sosem hittem volna, hogy még whisky-gyárral is találkozunk ezen a romantikus, távoli vidéken a Mekongnál!





Megmutatják a whisky-gyártás módját, rejtelmeit. Mi több, már a gyerekeket is időben beavatják a technikába. A vizet a Mekongból szivattyúzzák hozzá. Palackozva meg is lehet venni. Örömmel veszik a vásárlást, mert Laoszban egy család éves jövedelme mindössze 250 dollár de csak akkor, ha rendes állásban vannak. Az alkalmi munkásoknak ennél jóval kevesebb a jövedelmük.





Igaz, hogy a kakasviadal hivatalosan tilos, de itt ez a legizgalmasabb, leggyakoribb szerencsejáték. A csata néha órákig is eltart, a szünetekben pedig ápolják az állatokat, varrják a sebeiket a kis sérülteknek.





A baromfi előkészítése nagy szakértelmet és gondosságot kíván, mintegy 3 hetet vesz igénybe. Viadal előtt naponta edzés, jó táplálás! Hántolatlan rizs, zöldség, paradicsom, saláta, uborka, hús és esténként rendszeresen angolna: ez az előkészítő étrend.





A fogadás előtt elvonulnak a nézőközönség előtt a viadorok, majd a nézők megteszik a tétjeiket. Itt mindenki szakértő! Akinek a kakasa veszít, netán elpusztul, sírva búcsúzik a kedvencétől.





És hol szórakoznak a fiatalok? Bármennyire is hihetetlen, a városokban sok a bár és a diszkó, mely mindig tömve van, de pontban éjfélkor eljön a záróra! Azt mondják, diszkólázban él a főváros is. Az európai táncokat azonban szabadosnak tartják. A zenét is. Még a tánc formáját is előírják. A szabályok megszegése súlyos büntetést von maga után.





Láttunk egy érdekes esetet! A férfivécében vizelés közben lehet masszázst kérni. Persze a masszőr férfi. Alig hittünk a szemünknek, hogy miként tudja e szükségletet végezni, miközben hátulról nyomkodják az atyafit.





Egy gazdag ember háza emeletes és teraszos. A kocsmárosok - úgy látszik - itt is jómódúak.





Egy szegény ember háza, aki csak segédmunkás a whisky-gyárban. Szomorúan tapasztaltuk, hogy sok ilyen vityilló van.





Az üzleten se ajtó, se ablak. Állítólag a lopás errefelé ismeretlen. Ha megtörténne, nagyon súlyos büntetés jár érte. Egy helyiségben van a hálószoba és a raktár, az étkező és a konyha - laoszi életnívó szerint.





A gyerekek azonnal megrohantak bennünket. Szegények, rongyosak, éhesek. Ma már kötelező iskolába járni, sőt főiskola is van a fővárosban, de még mindig magas az analfabéták száma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése