2011. október 2., vasárnap

Törökország IV/6a

CSALÁDI UTAZÁS TÖRÖKORSZÁGBNAN
Utunk utolsó állomásaként sétát teszünk a híres Isztambuli Nagy Bazárban




A Nagy Bazár legalább olyan helyet foglal el Isztambul idegenforgalmi nevezetésségei között, mint az Aja Szófija vagy a Kék Mecset. Mi is tulajdonképpen a fedett bazár? Egy egzotikus, jellegzetesen török, tarka-barka, hangos és mozgalmas, izgalmas város. A török városépítészetnek mindig is egyik karaktermeghatározó tényezője volt. Ezeket üzleti központoknak tekintették, erős falakkal vették körül - tehát teljes biztonságot nyújtottak a közel 4000 bolt felbecsülhetetlen értékű árukészletének. A bazárnak saját őrsége is van, reggel 8 és este 7 óra között tart nyitva.





A piciny, portékával tömött árudák utcákká rendeződtek, melyek az ott tevékenykedő iparosokról, kereskedőkről kapták nevüket. Az aranyművesek, rézművesek, szőnyegesek, bőrösök és még sokan mások üzletei 65 utcát alkotnak.





Először az ékszerészek villanyégőkkel megvilágított, csillogó-villogó kirakatai előtt bámészkodunk, végigségálunk a sok látnivaló között.





Felvetődik a gondolat bennünk, hogy ilyen zsúfolt körülmények között bizonyára számottevő a lopás is... Pedig itt ez a fajta károkozás csak a legritkábban fordul elő! A büntetés ma is igen szigorú, de az oszmán időkben a tolvajra rákötötték az ellopott holmit, és azzal együtt akasztották fel a bazár valamelyik kapujára.





A talált tárgyakat évtizedekig megőrzik. Még ma is akad közöttük olyan, amelyért például 1903 óta nem jelentkezett a tulajdonosa. (Természetesen nem a fényképen levő cifra papucsokra vagy a feleségemre kell gondolni...)





A nézgelődés közben kebap, nyárson sült hús illata csapja meg itt-ott az orrunkat, de jégbe hűtött sört vagy üdítőt is találunk. És déligyümölcsöt. A narancs és a banán olcsóbb mint az alma.





A kitűnő kereskedelmi érzékű bazárosok a legutóbbi években az üzleti nyelvük szókészletét kiterjesztették a magyar nyelvre is. Amint Bécsben a Mariahilfer strassén, itt is magyarul invitálják a nézgelődőt az üzlethelyiségbe, ahol forró vagy hideg teával, hűsítővel vagy dobozos sörrel kínálják a potenciális vevőt. Fogadd el az italt, mert a vérbeli kereskedő akkor sem sértődik meg, ha mégsem vásárolsz! Ha nem megfelelő az áru, a boltos máris szalajtja a kifutófiút valamelyik szomszéd kofához, ahol a kért áru kapható.





Sohasem szabad az először ajánlott árat azonnal elfogadni! Az alkudozást a török kereskedő módfelett kedveli. Az általa javasolt árból 20-30 százalékot legalább le kell alkudni.





A bazár olcsóbb a városi üzletnél, de az alku érdekében lehet, hogy túlságosan magas árat mondanak először. Az árakról ajánlatos az utóbbiban tájékozódni. Itt is lehet alkudni, amíg nem mondják, hogy "son fiat", mert ez a végső ár, vagy nincsen kiírva, hogy "pazarlik yok", vagyis alku nincs!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése