2011. október 21., péntek

Kambodzsa I/2

MIT LÁTTAM 1999-BEN A SOKAT SZENVEDETT, UGYANAKKOR A VILÁG CSODÁJÁNAK SZÁMÍTÓ KAMBODZSÁBAN?
Elmegyünk a királyi palotába




És mit kell tudni még Kambodzsáról? Államformája többpártrendszerű királyság. A lakosság elsősorban rizstermelésből él. Ez a termény foglalja el a művelhető terület 90 százalékát. A rizstermelést némi gyümölcstermesztés és állattenyésztés egészíti ki.





A mai Kambodzsa földjén Krisztus után a VI. század táján alakult meg a Csenla birodalom, mely Kambodzsa északi és Laosz déli részére terjedt ki, uralkodó vallása a hinduizmus volt; majd északról jöttek a khmerek, akik létrehozták az első királyságot.





1863-ban került francia védnökség alá az ország, majd 1941-ben megszállták a Japánok. A háború után visszatértek a franciák, majd 1955-ben elismerték Kambodzsa függetlenségét, és Szihanuk lett az államfő.





Elmegyünk a királyi palotába. Ma is itt él a király, Norodom Szihamoni. Szigorú katona vigyázza a bejáratot.





Menjünk be a Palota udvarába! Közben hallgatjuk a magyarázatot. 1970-ben Szihanuk uralkodót jobboldali amerikabarát puccs döntötte meg, amit Lon Noi tábornok vezetett. Az új kormány megpróbálta kiszorítani a Viet Kongot az országból, de nem járt sikerrel.





Az amerikai légierő 1973-ig Kambodzsára is kiterjesztette nagyarányú szőnyegbombázásait, ami sok Kambodzsait az amerikaellenes Vörös Khmerek mellé állított. Az amerikabarát kormány elmenekült végül. Hamarosan az egész ország a Vörös Khmerek és Pol Pot kezébe került! 1975-1979-ig tartott a Pol Pot-féle rémuralom, mely rettenetes következményekkel járt.





Először Szihanuk is a kínabarát vörösök mellé állt. Elmondták, hogy a királynak 2 felesége és 14 gyereke van, 10 lány és 4 fiú. Mára az egészsége megromlott, gyakran jár Kínába gyógykezelésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése