2011. október 30., vasárnap

Portugália I/2

BARANGOLÁSOK PORTUGÁLIÁBAN
Cascais, a nyaralóhely




Továbbutazunk a Lisszabontól 32 km-re fekvő hatalmas és szüntelenül terjeszkedő nyaralótelepre, Cascais-be. A selymes homokú tengerpart már benépesült a napozók, fürdőzők sokaságával.





Nagyságát tekintve csak Estoril előzi meg. A gazdag lisszaboniak ugyancsak szívesen látogatják.





A nyaralóhelyen az első palotákat 1870 után kezdték építeni - a szubtrópusi növényektől zöldellő tájon. Idegenforgalma azóta is folyton-folyvást nő.





Régebben itt volt a királyi család nyári rezidenciája, mely utóbb a portugál elnök magánüdülője lett. A katona szobra féltőn őrzi az ország első emberét és családját, régebben pedig az uralkodókat.





A híres portugál költő szobra.





Egy hajdanvolt, gazdag, nemesi kúria! Régi dicsőségére ma már csak a kapun látható szerény embléma emlékeztet. Szerényen "húzza meg magát" az újgazdagok fényes palotái között.





Sziklás tengerparton folytatjuk utunkat, és közeledünk az egyedülvaló látnivaló, a Boca do Inferno, vagyis a Pokol kapuja felé. Nevét arról a hatalmas sziklaüregről kapta, amit évezredek során maga az óceán vájt ki. A víz mennydörögve zúdul be az idők során maga mélyítette hatalmas sziklaüregbe, melyben a köveket ijesztően élesre, lidérces mesevilág alakjaihoz hasonlókká formálta. Az Inferno igazi pokolként fortyog, kavarog, nyög, sistereg. Hosszasan, megilletődve bámuljuk e csodás természeti tüneményt.





Cascaist a XVI. század végén már mint virágzó várost, 1580-ban Alba herceg vezetésével a spanyolok rabolták ki, majd 1755-ben a város nagy része megsemmisült. Egyébként a város eredetéről több ezer éves ásatási romok is tanúskodnak.





Hosszú, sok kanyarulatos szerpentinen jutunk fel a Cabo da Roca nevű sziklához, mely Európa legnyugatibb szárazföldi pontja. E nevezetes helyen a nejemmel mi is megörökíttetjük magunkat. A 150 méter magas szikla hatalmasan kiemelkedik a környékből, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a tájra.





Arról pedig, hogy megjártuk a nevezetes helyet, diplomát állítottak ki a részünkre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése