2010. augusztus 27., péntek

Ceylon I

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (I.)
A Fényes Föld




Az Indiai szubkontinens háromszög alakú tömbjétől délkeletre egy kis szigetet látunk, ez Sri Lanka, magyarul Fényes Föld. Területe 60610 négyzetkilométer, lakossága pedig 17 és fél millió. Az Indiai szubkontinens mellett elterülő kis sziget az Indiai óceán gyöngyszeme. Szépsége, természeti kincsei, barátságos lakói évezredek óta vonzották a világjárókat.





A régi Ceylon, a mai Sri Lanka oly páratlanul kedves és nagyszerű élményt kínál, mellyel a Föld egyetlen országa sem vetélkedhet. Nagyszerű látomás, ahogy a sziget kiemelkedik a tengerből, dús erdőkkel borított hatalmas hegyeivel, hullámok ostromolta homokos tengerpartjaival, melyeket az örök tavasz harsogó zöldje ékesít, párját ritkítja.





Ezen a kis területen viszonylag minden együtt van, amire a mai turista, egy világutazó vágyik. Csodálatos trópusi tengerpartok és hűvös klímájú hegyvidéki üdülőhelyek, fenséges történelmi városok és nagyvadakban bővelkedő rezervátumok, gazdag kulturális hagyományok és barátságos, vendégszerető lakosság: egy eszményi turistaparadicsom. Nos, ide látogattunk el 1996. októberében. Tartsanak velünk egy érdekes, szép, rövidke utazásra!





A hölgykoszorú közepén jól érzem magam. A 11 tagú magyar csapat főként nőkből állt. Igaz, hogy egész esztendőben meleg van, de május és október között, a monszun időszak alatt naponta többször is özönvízszerű felhőszakadások zúdulnak az égből. Bizony nem egyszer előfordult (október lévén), hogy mi is percek alatt bőrig áztunk a szakadó esőben. És egyik percről a másikra.
Igaz, hogy augusztus és október között már kevesebb a csapadék, de erős szél veri fel a tenger hullámait. Novembertől a legkedvezőbb a tengeri fürdőzés - mondja vezetőnk. Jelenleg a tamil harcok miatt lényegesen kevesebb a vendég a szokottnál. Nagyon kellemes az idő, késő estig vidáman csevegett a társaság a szálló előtt vacsorára várva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése