2010. augusztus 17., kedd

Perzsia VI/1a

Perzsiában jártunk (VI/1a)
Iszfahán
Az Imám tér




Iszfahánban vagyunk az Imám téren, mely a világ egyik legnagyobb és legszebb tere. Szemben pedig a világhírű Nagymecset. Talán fél órát is eltöltök itt, mégsem tudok betelni a nagyszerű látvánnyal. Állítólag a moszkvai Vörös tér és a kínai Tienanmen tér után a világ harmadik legnagyobb tere. Az ottaniak azt állítják, hogy még azoknál is nagyobb...
És a nagyszerű háttér, az Imám Mecset ugyancsak a legnagyobbak és legnagyszerűbbek közé tartozik a világon. Feledhetetlen látvány.





Menjünk le a kilátóhelyünkről és sétáljunk el az óriási mohamedán templomhoz! A muszlim világ egyik legnagyobb szent helye: a XVII. században épült az Imám Mecset, csodálatosan szép és hatalmas.





Ha pedig kényelmesen akarsz körülnézni a városban, a tér palotái, bazárai között, készségesen rendelkezésedre áll ez a szépen kiglancozott hintó. A kocsissal semmiféle nyelven nem tudtunk dűlőre jutni. Hát bizony itt még alig van idegenforgalom!





A kisiskolások is eljöttek kirándulni erre a csodálatosan szép muszlim zarándokhelyre. A lányok és a fiúk szigorúan külön csoportban ülnek. Feltűnően fegyelmezettek: egyáltalán nincs a nálunk megszokott gyerekzsivaj! Minden iskolának más és más az egyenruhája. Az idegenek megjelenése nemcsak a gyerekek, de a tanítóik figyelmét is felkeltette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése