2010. augusztus 21., szombat

Perzsia VI/3

Perzsiában jártunk (VI/3)
Abbas Sah palotája




Tegyünk látogatást Abbas Sah palotáiba! Olyan nagyúr volt a Sah, hogy még a palota előtti szökőkút működése is az ő kedélyéhez lett igazítva: ha jó kedve volt, működött a szökőkút, ha azonban nem működött, ez azt jelentette, hogy nincs jó kedve a nagyúrnak, jobb ha kerülik még az igazhitű alattvalói is. (Ilyenféle rafinált úrhatnámságot még sehol sem láttam.)
Végigjárjuk a termeket. A tükörkazettás tróntermet, a hatalmas freskókkal borított fogadótermet és az előtte húzódó parkot, mely ugyancsak a nagyúr gyönyörűségét szolgálta.
Amíg bent körülnéztünk, felvetődött egy kérdés: szabadság van-e az iráni médiában? Súlyos állami "felülvizsgálat" működik az országban. Sőt az internet és a szabad sajtót jelentő blogok is a cenzúra ellenőrzése és adott esetben a támadása alatt állnak. Már több akadémikus is tiltakozott ez ellen a diktatórikus módszer ellen, mert szerintük visszaveti az ország fejlődését, hiszen az egész világon a sávszélesség bővítését kiemelt prioritásként kezelik. Mindhiába! Itt politikai-vallási diktatúra van, úgy látszik.





Az egykori festmény hűen mutatja, miként is mulatott valaha egy igazhitű perzsa uraság. Amíg gyönyörködnek a képben, folytatom az előbb megkezdett témát. Kína után Iránban cenzúrázzák a legtöbb weboldalt - lehetetlenné téve a letöltéseket. A 30 iráni tévén kívül Los Angeles mellett működik egy független tévé is, amely az irániakat cenzúramentes tájékoztatja a világ eseményeről (persze ez a tévé nem iráni területen van)...





Arról már az előbbiek során is olvashattunk, hogy Perzsia számos háborút vívott szomszédaival, így Indiával is. Az egyik ütközetet úgy sikerült megnyerniök, hogy kiéheztetett patkányok tömegét szabadították rá az elefántokkal támadó ellenségre. A nagy állatok megbokrosodtak ettől, és az ellenség megfutamodott - meséli vezetőnk. A patkányos részletek felettébb érdekeltek volna, de nem kaptunk részletesebb magyarázatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése