2010. augusztus 15., vasárnap

Perzsia V/1

Perzsiában jártunk (V/1)
Karavánszerájok



Minden muszlim város elengedhetetlen kelléke a bazár. Ebben a városban különösen nagy hagyománya van a kereskedelemnek, hiszen itt vezetett a híres selyemút, amiről még Marco Polo is beszámolt annakidején. A környéken levő karavánszerájok is ezt bizonyítják.





Egy középkori karavánszerájhoz érünk. A Kínából kiinduló selyemút mentén több karavánszeráj is található, melyek egykor az értékes áruval megrakott karavánok számára biztonságos éjszakai pihenőt biztosítottak. Itt az állatokat megetették, megitatták, és a karaván biztonságáról is gondoskodtak az üzemeltetők.





A magas tornyok megfigyelő állások is voltak, ahol az őrök pásztázva az óriási, végeláthatatlan sivatagos környéket arra ügyeltek, hogy idegenek, főként nomád rablók nem közelítenek-e, hogy megtámadják és kirabolják a vándorokat, kereskedőket, és elorozzák a messziről hozott értékes áruikat.
Úgy álltak ezek az építmények a kopár sivatagban, mint valaminő erődök: hosszú széles fallal, bizonyos távolságonként megfigyelő bástyákkal. Ugyanakkor itt ellátták ivóvízzel és takarmánnyal az állatokat és sokszor élelemmel a karaván személyzetét is.
Kár, hogy a múlt jellemző és érdekes épületeit így hagyják elpusztulni, sőt szeméttárolónak használják. Például az egyik épületben egy nagyon idejétmúlt baromfitelepet létesítettek, de a higiénikus körülmények hiánya és a korszerűtlen ellátás és gondozás miatt veszteséges lett és megszüntették.





Van azonban ahol megmentették, és nem is akárhogyan! Modernizálták a karavánszerájt! Gondolná-e valaki, hogy valamikor ez a paradicsomi környezet is karavánszeráj volt? Pedig így van.
És mi lett belőle? Egy luxusszálló! Egy kis földi paradicsom, ahol dúsgazdag polgárok vagy külföldi hatalmasságok nyernek elhelyezést. Már a belépéskor szépen gondozott virágágyakban pompázó illatos virágok, szökőkutak, hűsítő vizes medencék várják a kiváltságos vendégeket. Tiltó tábla figyelmeztet: idegeneknek belépni, továbbmenni szigorúan tilos. Mi is csak eddig juthatunk, és itt gyönyörködhetünk a nem mindannapos, nagyszerű látványban és szippanthatunk a virágok mesés, bódító illatából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése