2010. augusztus 8., vasárnap

Perzsia III/3a

Perzsiában jártunk (III/3a)
Jazd - A tűz temploma




Jazd központja egy iráni ősi vallásnak, a zarathusztrának is. Bemegyünk a Tűz templomába. Iránban a propaganda szerint vallásszabadság van, a Sharia, tehát az iszlám jog értelmében az iráni zsidók, keresztények és zoroasztriánusok (akik összesen a lakosság 1 százalékát teszik ki) elvileg teljes vallásszabadságot élveznek, noha a lakosság 98 %-a muszlim.





Mielőtt megismernénk közelebbről Perzsia ősi vallását és annak mai relikviáit, szóljunk néhány szót arról, hogy milyenek is az iráni hölgyek - csador nélkül. Nagyon szépek és - amint látjuk - a helyes hölgy szívesen fényképezteti magát, kicsit kokettál is csapatunkkal. Úgy látszik, ezt Allah nem tiltja (vagy most éppen nem figyel). Azt azonban elmondom, tisztelt férfitársaim, hogy hiába csurog a nyálatok, légyottról szó sem lehet, hacsak nem keresel egy 3000 méter magas hegyet, mert perzsáéknál anélkül nem megy...





A perzsák ősi hitét, a zoroasztriánus vallást egy hasonló nevű iráni próféta alapította 3000 esztendővel ezelőtt. Sokan ezt tekintik az első monoteista vallásnak. Megtalálható benne a mennyország, pokol, az ítélet napja, az angyalok és az eljövendő messiás szereplőgárdája.
Lépjünk be a templomba!





A vallás középpontjában a jó és rossz állandó küzdelme áll. Miután a 7. században a muzulmán arabok megszállták Perzsiát, az ősvallás háttérbe szorult. Az üldöztetések elől menekülve egy kicsi csoport elhagyta Iránt, és Indiában telepedett le, ők a párszik! Ma is kapcsolatban vannak az irániakkal! A hívők száma más földrészeken (USA, Anglia stb.) is fokozatosan növekszik, mára 3-4 millió körülire becsülik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése