2010. augusztus 19., csütörtök

Perzsia VI/2

Perzsiában jártunk (VI/2)
Egy kis shopping




Szőnyegvásárba megyünk. Milliónyi szebbnél szebb szőnyeg volt a kínálatban. Előbb persze egy előadást hallottunk arról, hogy a perzsa szőnyeg a világon a legszebb, a legértékesebb és a legjobban keresett fajta. Ez volt a bevezető mézesmadzag. De folytatták a sort: a csomózott szőnyeg csomózásának módja szerint lehet perzsa, vagyis szmirna. A perzsaszőnyegeken 100 mm-re 40-50 csomó van, ugyanolyan csomókkal, de hosszabb bolyhokkal készül az indiai. Így lehet ezeket megkülönböztetni. Ennél többet nem is tudtam megjegyezni az előadásból, de nem is terhelnék vele senkit.





És a tájékoztatás után megindult a szőnyegvásár. A véget nem érő alkudozás: röpködtek a számok Riálban, Dollárban és Euróban, kinek melyik volna kedvezőbb... Több útitársunk esetében is eredménnyel járt a hosszú egyezkedés: meglett az üzlet! A vásárolt szőnyegeket a Cég összecsomagolta, és beküldte a megadott címre a szállodába.





Ezután egy miniatúra üzletbe mentünk be, ahol hihetetlen ügyességgel festettek szebbnél szebb jeleneteket elefántcsontra, főként a perzsa történelemből, az iszlám világból. A mester nem zavartatta magát, amikor figyeltük munka közben. Hihetetlen ügyességgel dolgozott. A falon rengeteg képből lehetett választani, melyekből mi is vásároltunk. Ebben a "műfajban" a perzsák egyedülállóak az egész világon. Például az egyik múzeumban láttunk egy Bibliát, mely mindössze 0,65 gramm súlyú volt! Igen, nem tévedek: 0,65 gramm! És nagyítóval jól olvasható volt a szöveg. El tudják képzelni?





Amíg elnézzük a csadoros hölgyet, hogy miként alkot hasonló ügyességgel egy művet, elmondok egy másik érdekességet. Az előbb említett múzeumban láttunk egy olyan hajszálat, melyre Korán-idézetet írtak. Kizárólag mikroszkóppal lehetett elolvasni. Nem csodálom, ha nem hiszik, ugyanis én sem hittem, amíg oda nem invitáltak, és bele nem néztem a lencsébe! De hogy miként tudták ráírni, máig is meghaladja az elképzeléseimet. Már csak ezért is érdemes volt elmenni megnézni, persze fotózni szigorúan nem lehetett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése