2010. augusztus 16., hétfő

Perzsia V/2

Perzsiában jártunk (V/2)
Kézműves kisiparosok




Amint már említettük, Jazd a kézművesség központja. Egymást sorjázzák a városban az apró kis boltocskák. Ha belépsz, nem áruval töltött polcokat találsz, hanem odabenn egy vagy két öreg mester tevékenykedkedik. Kisiparosok ők, akik talán még dédapjuktól örökölték ősi mesterségüket. Ezúttal egy teveszőrből szövetet, szőnyeget készítő mester műhelyébe lépünk be.
A mester szorgalmasan dolgozik, és szebbnél szebb szöveteket gyárt. Többen vásárolnak is tőle. Már sajnáljuk, hogy nem vettünk emlékbe. Olcsón adta. Panaszkodik is, hogy naponta alig néhány dollárt tud keresni. De már az őseitől szerzett tudását, megszokott munkáját, mesterségét nem adja fel. Megszokta. Szereti és tudja csinálni, mint apja, nagyapja, dédapja is tette.





Továbbmegyünk és egy másik kis üzletbe kukkantunk be. Itt is egy öreg mester meg a fia dolgozik. A polcokon a perzsa motívumokat megjelenítő köcsögök, csészék, porcelántárgyak kínálják magukat.
Ezúttal a mester készségesen bemutatja az üzletét, műhelyét. Ugyanabban a kis helyiségben korongoz, itt készülnek a szebbnél szebb termékek, de itt is égeti ki azokat. A félkész áru és az eszközei gondosan a falra akasztva vagy a polcokon sorakoznak.
A magyar csapat nagy érdeklődést mutat: gyönyörködve mustráljuk a dekoratív kézimunkákat. És csaknem mindannyian vásárolunk is a mester által szignált, a perzsa figurákat magukon viselő szép emléktárgyakból. Folyik az alku Riálban, Dollárban és Euróban - többnyire eredményesen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése