2012. március 3., szombat

Hollandia II/2

NEDERLANDEN, A MÉLYFÖLD
(1986. augusztusában Hollandiában jártunk)
Rotterdam

1940. május 14-én német légitámadás semmisítette meg Rotterdam belvárosát. 75 ezer ember vált hajléktalanná és 5 ezer polgári áldozata volt. A ma már teljesen újjáépült Rotterdam európaszerte az egyik legszebb modern nagyváros.





Sőt Hollandia második legnagyobb városa és a világ legnagyobb kikötője. A világ 300 kikötőjével van rendszeres összeköttetése. A tengerbe ömlő Maász folyó medre alatt óriási forgalmat lebonyolító, gigantikus alagutat építettek.





A holland gazdasági élet legtöbb embernek kenyeret adó ága az ipar és a bányászat. Hatalmas feketeszén-telepei vannak, kősótermelése is 3 millió tonna. Újabban nagyobb kőolaj- és gázlelőhelyeket is találtak. A holland ipar szerkezeti átalakítása a két világháború közötti időre nyúlik vissza, amikor a svéd vasérc és az angol-amerikai szén behozatala megvetette a gépipari ágazatok gyártásának alapját.





És mit termelnek manapság? Közlekedési eszközöket, hajót, vasúti kocsit és mozdonyt, autót, repülőt, sok-sok kerékpárt és mopedet, elektronikus berendezéseket, de fejlett a vegyipar és természetesen az élelmiszeripara. Hollandiában a kereskedelem és a hajózás a legmegbecsültebb és sokszor egész generációkon keresztül öröklődő foglalkozás. A felfedezések korának utazásai, gyarmatszerzései a XVI-XVII. század leghíresebb tengerjárói közé emelték a holland kereskedőket és hajósokat. A Rotte folyó partján emelt egykori gát tövében épült halászfaluból 7 évszázad alatt alakult ki Rotterdam, a mai világváros, mely már 1340-ben városjogot nyert.





Csaknem a város szélén fekszik Schidam, az ország legnagyobb és leghíresebb szeszfőzdéinek egyike a világhírű likőrmúzeummal. Vim Kan, a híres tévés egyik szilveszteri műsorában elmondta, hogy Julianna királynő legnagyobb baja, hogy német főnemeshez ment férjhez, a másik királylány a spanyol trónörököshöz, a harmadik egy schidami jogászhoz. A 3 királylány párválasztásában tükröződik tehát minden rossz, ami Hollandiát történelme során évszázadokon át fenyegette: Németország, Spanyolország és Schidam!





Nem hiszem, hogy Magyarhonban merészelnének olyan klubot alapítani a hölgyek, mint aminő itt, Rotterdamban működik! A klubot többnyire tengerészek látogatják, akik egy estét kellemesen tölthetnek egy, a klubhoz tartozó hölgy társaságában. Hogy ki lehet klubtag? Nemcsak özvegy és elvált nők, de akár férjes asszonyok is! Egyetlen alapszabályt kell betartaniuk: kedvességükért nem kaphatnak ajándékot, nem szabad bemutatkozni és másodszor is találkozni ugyancsak szigorúan tilos ugyanazzal a partnerrel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése