2010. június 12., szombat

Brazília I/5a.


CARTŐES POSTAIS BRAZÍLIÁBÓL (I/5a.)
Corcovado





A Corcovado 710 méter magas hegy, melynek tetejére épült a hatalmas Krisztus-szobor, mely áldásra emeli karjait a város felett. Pompás kilátás nyílik innen a metropoliszra. A csúcson levő emlékműhöz fogaskerekűvel jutunk fel, amit már 1882-ben kezdtek építeni, és 1884-ben fel is avatták az akkor még kis gőzvasutat. A menetidő oda is meg vissza is 30 perc. Kanyargós, nagyon veszélyes úton autóval is fel lehet jutni a hegyre, mert van egy szerpentin, mely végig erdőn halad keresztül. Ha valaki gyalog akar menni, megközelítőleg egy órás meneteléssel juthat fel.
1921. végén Leme kardinális Rio valamennyi parókiáján gyűjtést rendelt el a Krisztus-szobor megépítéséhez. A kampány jól sikerült, mert mintegy egymillió cruseirót gyűjtöttek, ami akkoriban igen tetemes összegnek számított. A költségek végül is két és fél millió cruseiróra rúgtak. A Megváltó Krisztus szobra 5 évi munka után, 1931. októberére készült el, és ekkor került felavatásra.





A Krisztus-szobor egyike a legnagyobbaknak a világon. Elhelyezése és különösen természeti környezete egyedülálló! Talapzatának magassága 8 méter, a szoboré pedig 30 méter. Tessék elképzelni, a széttárt karjainak vége 28 méterre van egymástól! És ugyan mennyi a súlya? 1145 tonna! Egy-egy karja is 80 tonnát nyom! Építése nem kis feladatot jelentett, mivel ilyen meredek hegycsúcson, ilyen méretű széttárt karú, ilyen méretű Krisztus-emlékművet még nem építettek a világon. Olyan szempontokat is figyelembe kellett venni mint az erős széllökések vagy azt, hogy a szobor fejére 56 villámhárítót helyeztek el. A szobor talapzatában 150 személyes kápolna található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése