2012. január 2., hétfő

Spanyolország V/4

SPANYOLORSZÁG EURÓPA ÉKSZERDOBOZA
A granadai székesegyház
A XVI. században épült pompás mudejár stílusú palota. Előbb tüzérlaktanya volt, ma pedig helytörténeti múzeum.

A városképet a székesegyház uralja. Eredetileg 2 tornyúra tervezték, de csak az egyik épült fel, sőt még azt sem fejezték be. Ki kezdte el az építkezést? Cano, ez a vad, szenvedélyes granadai polihisztor, aki merész és különös újításokat alkalmazott. Nemcsak építész, de szobrász is volt. Csodálatos műve a Madonna. A nagy művészt felesége meggyilkolásával vádolták és Vallaroidból menekülnie kellett.

A granadai templomban kapott menedéket. A toronyban berendezett műhelyében élt és dolgozott 16 esztendeig. A várost ugyanis nem hagyhatta el. A székesegyház 1563-tól 180 évig épült. Gót stílusban kezdték építeni, majd reneszánszban folytatták és barokkban fejezték be.

A sekrestye valójában egy csodálatos múzeum, ahol világhírű festők munkájában gyönyörködhetünk. Itt látható Greco Szent Ference, Ribera Magdalénája és Cano Krisztus-képe. Idő és hely sincs valamennyi remekművet felsorolni...

A dóm egy olyan gigantikus építmény, mely szinte két főútvonal egészére rátelepült. A főtemplom ezúttal is a nagymecset helyén épült. Ugyancsak itt látható Cano alkotása, Keresztelő szent János levágott feje. A királyi kápolnát 1505-ben építették Ferdinánd és Izabella hamvai számára. 16 esztendő múlva helyezték el itt nagy pompával a királyi párt. Síremléküket fehér carrarai márványból formálták. A két másik síremlék Őrült Johanna és Szép Fülöp hamvait fedi. Egy újabb sekrestyében a királyi pár uralkodói jelvényeit állították ki.

Diákzenekarok járják a szórakozóhelyeket egy kis zsebpénzt keresni...

A búcsúvacsora. Vendéglátóink kitűnő fogásokkal és a szakmai tapasztalatok összefoglalásával köszöntek el tőlünk...

Közben jellegzetes spanyol, hangulatos népdalokat hallgathattunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése