2012. február 17., péntek

Írország III/1

ÍRORSZÁG, A ZÖLD SZIGET
Kilkenny




Már messziről feltűnt egy mesébe illő építmény, a Kilkenny vár, mely 1190-ben épült és 1935-ig lakták. A Butler család tulajdona volt. A növekvő költségek miatt 1967-ben a nemzetnek adományozták 50 font jelképes összegért.





Csodálatosan szép a századokon át megmaradt franciakert az erdei sétányokon nyíló teraszával - órákig gyönyörködtünk a nagyszerű látványban.





Pazar kilátás nyílt a várból a Nore folyóra is...





Sétát teszünk a városban. A kormány székhelyeként valaha Dublinnal versenyző Kilkenny a XIV-XVII. század között virágzott igazán.





Sok szép középkori és Tudor sítlusú épület mellett haladunk el. Építészeti emlékeinek, kanyargós utcáinak és a várost átszelő Nore folyónak köszönhetően Kilkenny igen hangulatos település.





Az impozáns katedrális nyitva volt, de csak bekukkantani tudtunk. Nem volt időnk alaposabban körülnézni (sajnos).





Sörfőzőváros, a sörivók paradicsoma. Az 1700-as évektől főzik, gyártják a sört itt. Ezt bizonyítja, hogy 80 kocsma van! Az egyik különösen híres, tulajdonosa boszorkány hírében állt. 4 férjét temette el. Amikor halálra ítélték, a szolgálóleányát öltöztette a saját ruhájába, és azt végezték ki helyette. Azt mondta a lánynak:
- Tudod mit? A mai napra cseréljünk ruhát! Te leszel a főnökasszony, én pedig a cselédlány.
A tudatlan szolga belement a játékba. Kivégezték, a boszorkány pedig elszelelt. Ez a kesernyésen szomorú történet is ebben a szép kis városkában történt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése