2012. február 22., szerda

Írország IV/1

ÍRORSZÁG, A ZÖLD SZIGET
A Henry-kastély és környéke




Egy falu a tengerparton... A tőzegbánya pedig itt van a szomszédságban. Írországban az agrárszektor még mindig a munkaerő 1/8-át foglalkoztatja. A legtöbb ír birtok kisparaszti gazdaság. Főbb termesztett növények a burgonya, a gabonafélék és a cukorrépa. A kiterjedt dús füvű rétek és legelők csaknem egész éven át biztosítják az állatok takarmányát. Nagy számban tartanak szarvasmarhát és sertést, a magaslati legelőn pedig juhot.





A tengeri halászatot az 1970-es években korszerűsítették kormányzati segítséggel. Meglátogattunk egy halászkikötőt. Megkérdeztem a vezetőt, hogy meddig élnek az ír polgárok. Válasza szerint a születéskor várható időtartam férfiaknál 72, nőknél 79 év. Amióta az EU tagja az ország, óriásit fejlődött és nőtt az életszínvonal, kimagasló eredményeket értek el a számítástechnikában. Ami pedig az éghajlatot illeti, nagyon gyakran esik az eső, a nyarak hűvösek, a telek enyhék. A hegyek kivételével nagyon kevés a hó. Megjegyzem, hogy ottlétünkkor egy csepp csapadék nem esett és igen meleg volt.





Úton-útfélen régi várakat láthatunk...





A Twelve Bens hegyoldalában a tó partján egy káprázatos, neogótikus, romantikus kastély áll. Mitchel Henry (1826-1911), egy manchesteri mágnás, Galvay későbbi képviselője építtette a feleségének. A Henry család hatalmas mocsárföldeket is vásárolt, lecsapoltatta, és többezer fával telepítette be, hogy megvédje a széltől az új ligeteket és a fallal körülvett kertjeiket.





Bementünk a szép kastélyba, ahol ma egyházi zárda működik. Henrynek 9 gyermeke volt. Egyiptomi útjuk során a felesége 1847-ben, 45 éves korában nílusi lázat kapott és meghalt. A baj nem jár egyedül: pár esztendővel később az egyik lányt ledobta a ló, maga után vonszolta, beleakadt egy hídba és megfulladt a vízben. Ezek voltak a család tragédiái. A balesetben elhunyt asszonyt és leányt az itt épített mauzóleumba helyezték örök nyulgalomra.





Egy takaros kápolnát is építtetett Henry. A tragédiák után úgy döntött, hogy eladja a birtokát. 1894-ben akcióra bocsátották, és egy Zimmermann nevű ember vásárolta meg nászajándékul a lányának. 1920-ban a bencések megvették a Zimmermann-lánytól, és azóta bencés leányiskoa működik itt, mely olyan híres, hogy a világ minden részéről jönnek tanulni vágyó növendékek.





Az apátsághoz tartozik egy gyönyörű szép kert is, amit néhány éve nyitottak meg a látogatók előtt. A templom elől induló kisbusz vitt a gondozott ligetbe.





Az impozáns tó mentén nagyot sétáltunk, mélyeket szippantottunk az ózondús, tiszta levegőből, és egyszerűen nem tudtunk betelni a nagyszerű látvánnyal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése