2010. november 26., péntek

Malajzia VII

JÁRT MÁR SZANDOKÁN HAZÁJÁBAN, MALÁJFÖLDÖN? LEGYEN AZ ÚTITÁRSAM! (VII)
Utolsó programok



Elhaladtunk a nem éppen világméretű stadion mellett. Érdekes, hogy este 6 óra után lezárják az utcákat a kínai negyedben a járműforgalom elől, és az utca átalakul éjszakai piaccá. A lacikonyhákból ínycsiklandó illatok töltik meg a levegőt. A polcok, üvegszekrények dugig vannak rákokkal, halakkal, húsféleségekkel és barnára pácolt kacsákkal. ha kissé továbbmész, a legkorszerűbb számítógépek mellett gyógyszereket is vásárolhatsz. Mindent, amit a patikákban is árusítnak! Persze recept és tájékoztatás nélkül - ugyanakkor ismeretlen lejárattal. És óriási a tömeg, de még nagyobb a zsivaj! Talán egy gombostűt se lehetne leejteni. Fáj a szívem, mert itt nem nagyon lehet, de semmiképpen sem ajánlatos fotoapparátust használni. Az élmény azonban páratlan. Hát ez is Malajzia.





Utunk utolsó programja a botanikus kertbe vitt. 500 fajta orchidea és hibiszkusz mellett még 100 féle egzotikus növény és virág ajánlotta csodálatos bájait. A zöld hálók fogságában milliónyi színpompás pillangó röpköd, a szárnyaikon káprázatos rajzokkal és ábrákkal. Mintha egy nagyon tehetséges festőművész ecsete alól kerültek volna ki. És mindez óriási tarkaságban. Mint mondta az igazgató, ők az intézet repülő drágakövei. A pillangópark 10 évvel ezelőtt létesült. Évszaktól függően 50-80 pillangófaj röpköd itt és mintegy 5000 egyed. Ez a világ legnagyobb lepkeparkja.





Évente 100 ezer látogató fordul meg ebben a nagyszerű virág- és állatrezervátumban, amit a tulajdonos még tovább kíván fejleszteni. De nemcsak a virágok és pillangók vannak itt, de egyéb csúszómászók és békák is. Sőt olyanok is, melyek pillangókkal táplálkoznak. Helyesebben a hernyókat fogyasztják. A környezet teljesen olyan mint a valóságban. Itt megfigyelhető a lepkék fejlődése is, amint kibújnak a lárvákból, vedlenek vagy éppen vadássza őket a béka. De a siklók és kígyók mellett olyan békákat is látunk, a Wallace békát, amely akár 12-15 méterre is képes ugrani a mellső és hátulsó ujjai között feszülő hártya segítségével. Ilyen csak Borneo szigetén él a szabadban. Ismét olyan élményben volt részünk a botanikus kertben, melyet csak átélni lehet, leírni nem.





Utolsó este színházba mentünk, ahol maláji és sziámi látványos táncprodukciókkal szórakoztattak, búcsúztattak bennünket. Elköszöntünk Malajziától, ettől a sokszínű és sokarcú igen érdekes államalakulattól, Délkelet-Ázsia egzotikus - amennyire ősi és elmaradott, annyira korszerű, modern és rohamosan fejlődő - világától...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése