2010. március 1., hétfő

Dubai - Omán 2. (Az utazó)

KIRÁNDULÁS A MUSZLIM VILÁGBA: DUBAI - OMÁN SZULTÁNSÁG II.
Amikor majdnem nagy bajba kerültem



Kimegyünk a bazárba: van itt minden, ami a szem-szájnak ingere. Egy arab város bazár nélkül olyan, mint a huszár kard nélkül - tartja a muszlim mondás. Honleányaink heves vásárlásba kezdenek - amíg csak az idő engedi. Sokáig tart a vásárlás, mert itt alkudni kell! Ez az arab bazár törvénye! Ők is nagyon élvezik, ennek érdekében még teát is hozat a kereskedő a vásárlónak.




Kijön a boltos az ajtóba, és ilyen csábos tekintettel invitálja be a vevőt, még jellegzetes tőrt is visel, hogy hatásosabb legyen a fellépése: arab görbe tőrt. Főként a hölgyeknél van nagy sikere. Ezen a helyen emléktárgyakat lehetett vásárolni.




Látogatást teszünk a hajdani erődben. Az angolok és a portugálok több erődöt is építettek a kalóztámadások ellen. A brit erők csak 1971-ben hagyták el az Emirátusok területét. Az építményt ma múzeumként hasznosítják: végig lehet benne kísérni Dubai történetét a kezdet kezdetétől a mai napig bábukon, vetített képeken, transzparenseken.




Az egykori ágyú békésen fogadja a "támadó" turistákat. Elmondják, hogy az AL FAHIDI erőd az Emirátus legrégibb épülete, mely egykor az uralkodók lakhelyéül is szolgált. Biztonságérzetünket növeli, amikor tájékoztatnak, hogy ebben az ágyúban van egy elakadt golyó, amit azóta sem vettek ki belőle.




40 fokos a hőség! A fáradtságtól és forróságtól gyötörten rogyok le a tengerparti sétányt övező párkányra! És mit gondolsz, tisztelt Olvasó, miféle herkentyű az ott mögöttem, a tengerben? Bizony ez a világon a legnagyobb költséggel épült 7 csillagos szálloda a sokcsillagos gazdag emberek részére! A dubai politikusok mindent megtesznek, hogy a milliomosok náluk töltsék a pihenő idejüket. Minden képzeletet felülmúl itt a luxus! A tengerben épült sokemeletes luxusépületben még a kilincsek is aranyozottak vagy aranyból vannak, minden szobához pincér dukál stb. A szállón helikopter leszálló, homok-sípálya, exotikus növényekből pálmaligetek! 100 dollárért a turisták is megtekinthetik, és kapnak egy reggelit is. A berendezésről mi is csak azon társainktól informálódtunk, akik a luxushotel megtekintésére rászánták a belépőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése