2010. március 21., vasárnap

Egyiptom I/2. (Az utazó)

LÁTOGASSUNK EL EGYIPTOMBA! I/2.





Villamosra szállunk és a Mohamed Ali mecsethez utazunk. A kocsi annyira tömve volt, hogy a cukrász zsonglőrként a lépcsőn egyensúlyozva volt kénytelen a tálcán tartani a készítményeit. Nem kis teljesítmény!





Persze akik rászánták a nem kevés viteldíjat, konflison utaznak. Egymást sorjázzák ugyanis a lovaskocsik. Gyakran felhangzik a szépen díszített, befogott lovakra aggatott sok-sok csengő csilingelése.





Ájtatosan hallgatja a magyar csapat a mecset udvarán igazhitű vezetőnket, aki a mohamedán vallás 5 alaptételét ismerteti: hinni kell Allahban és az ő prófétájában, Mohamedben; naponta ötször kell imádkozni; jótékonykodni kell; legalább egyszer el kell zarándokolni Mekkába; és meg kell tartani a Ramadánt. Igaz, hogy a kamera felé fordulok, de azért figyelek, és még el is tudom mondani...





Betérek egy üzletbe. Mondtam, hogy már elköltöttem a pénzem, nem tudok vásárolni, de - ha szabad - körülnéznék. Barátságosak: teával kínálnak, sőt még egy fényképet is készítünk. Elmesélik, hogy nagy segítséget nyújt nekik a SZU az asszuáni gát építésénél, és mellettük állt az izraeli háború idején is, a szocialista országok is barátaik.





Egyébként is barátságosak az emberek. Az öreg muszlim is szívesen fényképeztette magát velem.





A külvárosban barangolva Asszuánban ismerkedtem össze Mohameddel, aki barátsága jeléül meghívott hozzájuk egy vízipipára!






És még a címét is megadta, hogy otthonról majd írjak neki.





Szerény otthonában bemutatta népes családját. Félig angolul, félig gesztikulálva de (miután a jószándékú barátság mindent felülír) megértettük egymást. Ők is az asszuáni vízműnél dolgoznak. A jóindulat, szimpátia az üzletben már megismert okokból adódik. Egyszerű ember létére nagyonis tájékozott volt a politikai helyzetről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése