2012. május 7., hétfő

Kenya II/5

 "KENYÁBAN A HALAK FEJET HŰTŐ KALAP"
 A modern városrész






Teljesen más a modern városrész, amely láthatóan már rendezettebb, tisztább.





A belvárosban van a manifaktúra kiállítóterme és üzlete is. Odaigyekszünk. A virágágyásokban sokszínű trópusi növény illatozik, a környezet már turistacsalogató.





Sokáig alkudoztam odabent. Próbálkoztam shillingben, dollárban, hogy melyik a kedvezőbb. A magyar csoport türelmesen várt rám. Feleségem sohasem vesz részt az alkudozásban, most sem jött, kint üldögélt a kedvenc kalapjában.





A csoportunk fegyelmezetten és áhitattal hallgatta az idegenvezető tájékoztatóját.





Feleségem elveszthetetlen számomra jellemző kalapja miatt, amit egyébként a bennszülöttek meg akartak tőle vásárolni. Persze nem vált meg tőle. Viszont az óriási tömeg és hatalmas zsivaj ellenére sem veszítettük el egymást soha, mindig felismertem a fejfedőt. Kijelölt járda nincs, az emberáradat tódul az utcán. A vásárcsarnok felé igyekszünk.





Ők miért nem mentek be a csarnokba? Mert itt nem kell fizetni helypénzt. (Nekik még arra sem telik.) Szegényes az áruválasztékuk, de a kínálók is szegények. Fillérekért meg lehet kapni az apró kupacokba rendezett zöldségféléket. A viharvert ernyő a nagy hőségben a vakító fénytől igyekszik védeni az árust meg a portékáját.





Az asszonyság mangót és banánt hozott. És van itt más is, például kókuszdió, mely bőségesen terem a háztáji kertekben. Vidékről jött jellegzetes viseletében. Mivel muszilmok, a fejkendő elmaradhatatlan.





Beértünk a vásárcsarnokba! Ez Mombasa legnagyobb piaca, a makupa. Tömve van portékával és kofával, de több az érdeklődő, mint a vásárló.





A piac kiváló alkalom arra, hogy új élményeket szerezzünk az egzotikus Afrikáról. Fortyogó, zajos zsibvásár vesz körül bennünket.





Roskadoznak a fűszerektől, a déli gyümölcsöktől a fából összetákolt asztalok és polcok. A termékeknek külön utcái vannak. Bennünket leginkább nem a húspultok, fűszerstandok vagy zöldséges asztalok, hanem a gyümölcsrészleg érdekelt. Hogy miket lehet kapni? Ananászt, mangót, banánt, guarát, dinnyét, kókuszdiót és mást. Kiváló minőségben és olcsón! Csak hámozva fogyasszuk - javasolja vezetőnk - mert a külseje számos hasmenést okozó kórokozót tartalmazhat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése