2012. május 1., kedd

Kenya I/2

 "KENYÁBAN A HALAK FEJET HŰTŐ KALAP"
Alant a langy homok, felül elül a napkorong





Már első nap kimentünk a szállodánkhoz oly közel levő tengerpartra. A víz a szó szoros értelmében meleg volt!





A tengerpart aranysárga, selymesen homokos. A víztől távolabb azonban olyan forró, hogy ugyancsak szedni kellett a lábunkat, ha nem húztunk papucsot. A feleségem teljes felszereléssel: a rekkenő, legalább 35 °C-os hőségben, a tűző napon fontos kellék a kalap, a napszemüveg, az izzó homok miatt pedig a könnyű lábbeli. Nem bírjuk sokáig a tűző napon...





Ezek a kis csónakok utasra várnak, hogy egy kis hajókázásra, de főként búvárkodásra vigyék a turistákat.





A masszírozó ház üres volt, a kellékeket odakészítették: olaj, tiszta kendők stb. Akár masszírozhattuk volna egymást... Kellemes pihenőhelyeket alakítottak ki a szabadban. Talán mondanom sem kell, hogy nagyon jó érzés, amikor cirógatja az embert a tenger felől állandóan áramló, hűsítő szellő...





Igazi pihenés! A számunkra szokatlan, ismeretlen madarak éneke, a pálmafák leveleinek zizegése, időnként egy-egy, a fáról leeső kókuszdió koppanása szórakoztat nagy henyélésemben. És döntjük magunkba a töménytelen mennyiségű innivalót! Egész vagyont költöttünk kristályvízre, de enélkül nem lehet kibírni az itteni klímát.





Még a néger atyafinak is melege van és leült sziesztázni, pedig ő igazán hozzászokott ehhez a hőséghez.





Ahányszor lementünk a tengerre vagy a partra, mindig kellett venni egy zuhanyozó hűsítőt. És hogy miért van rajtam ing? Mert az előbb felugrottam a szobánkba italért, márpedig az udvaron nem szabad félmeztelenül vagy a hölgyeknek fürdőruhában közlekedni. Szerteszét mesterségesen kialakított patakocskák csörgedeznek a szállodához tartozó 23 hektáros park területén, kis mesterséges vízesések csobogása pedig fokozta a liget romantikus hangulatát.





Ilyen medencék körül helyezték el a pihenőágyakat. Időnként meg lehetett mártózni a medence kristálytiszta vizében.





Nem örültünk, amikor 5-6 állatból álló majomcsapat jött inni a medence vizéből. A parkőrök - amint észrevették - nagy lármázás közepette botokkal hajszolták el őket.





Az észak-keleti irányból a kelet-afrikai partok mentén végigsöprő monszun szél kedvező feltételeket teremtett a hajózáshoz. A partvidéken már az I-II. században élénk kereskedelem folyt elefántcsonttal, teknőspáncéllal és fűszerekkel. A VII. századtól pedig nagymértékben folyt az üzletelés arannyal, elefántcsonttal és rabszolgákkal. Ezeket cserélték sóra, vászonra, fémeszközökre.





1417 körül még egy kínai expedíció is elérte a partvidéket. A nagyobb városok autonóm szultánságokat hoztak létre. Az arabok behozták az iszlám kultúrát. Az arab hegemónia végét jelentette a portugál Vasco de Gama érkezése 1498-ban. Mindenütt barátként üdvözölték, csupán Mombasa viselkedett ellenségesen vele, mely az arab ellenállás központjává vált.





Minden nap vásároltam egy kókuszdiót, és finoman fogalmazva nem esett nehezemre meginni esténként az erkélyen a körülbelül 2-3 decinyi kókuszlevet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése