2012. május 21., hétfő

London 6.

EGY HÉTVÉGE LONDONBAN
(1982. Karácsony előtt)
Jöjjenek el velem a Towerbe!




A londoni Tower nemcsak a city, hanem az egész főváros egyik legérdekesebb és legvéresebb múltú építménye.





A tower magyarul tornyot jelent, de a Tower valójában a tornyok sokasága. A fehér tronyot 900 esztendővel ezelőtt még Hódító Vilmos építtette, hogy megszilárdítsa Londonban az uralmát.





Évszázadok alatt volt erődítmény, királyi palota és börtön. Középpontja a Fehér Torony, melynek 4 kis tornyocskával díszített, zömök épülét kettős fal veszi körül, a falakat pedig széles árok övezi. Ma is csak egyetlen bejárata van, ahol most is gárdisták állnak őrséget.





Talán a leghírhedtebb bűntény VIII. Henrik király két feleségének a kivégzése volt a Towerben. Boleyn Annát 1532-ben, Catherine Howardot pedig 10 évvel később végeztette ki a kegyetlen király. És milyen kegyes volt Boleyn Annához, amikor teljesítette azt a kívánságát, hogy ne bárddal, hanem karddal végezzék ki, mert finom nyakához nem illő a durva bárd! Finom pengéjű kardot hozatott tehát a kivégzéshez Franciaországból a páratlanul jószívű gyilkos férj. A Tower Hillen összesen 75 elítéltnek - valamilyen országos főembernek, királyok vagy királynők - hullott porba a feje, de 1941-ben itt raboskodott Rudolf Hess, a nácivezér, Hitler helyettese is.
Az erőd védőrendszere: vizesárok - várfal - bástyák és kizárólag egyetlen jól őrzött bejárat. Nos, nemcsak a kétszeres várárok és az ágyúk védték a Towert, de annak remekül vastag falai is, melyek átmérője az alsó részen 4 és fél méter, feljebb pedig 3 méteres volt. 
Itt található a világ legnagyobb és leggazdagabb fegyvergyűjteménye is, mely értéke a kincstáréval vetekszik. Se szeri se száma az akkor használt kínzóeszközöknek. Látható a kivégzéshez használt óriási bárd, mely forgatásához nemcsak ügyesség, de bizony megfelelő testi erő is kellett. Kissé összeszorult a torkunk, amikor az egyik kis cellában a 400 évvel ezelőtt elítélt rabok falba vésett, elkeseredettségről tanúskodó üzeneit olvassuk.
Felbecsülhetetlen értékű a Wakefield toronyban őrzött koronaékszerek káprázatos gyűjteménye, amit a beefeaterek szigorú ellenőrzése mellett ugyancsak megtekinthettünk. Viktória királynő koronáján pl. 3200 drágakő, a királyi jogart pedig a világ legnagyobb csiszolt gyémántja díszíti: a világszép kohinor.





Őszintén meg kell mondanom, hogy amikor beértem a repülőtérről a városba, London nem keltett különösen mély benyomást bennem. Furcsán hatottak a szinte hajszálra egyforma házakból összeállt utcasorok, melyek a cityből kiérve mind komorabb képet mutattak. Amikor azonban jobban megismertem a várost, ahol minden kis téren, utcában vagy épületen pontosan élnek az évszázadok történelmi korszakai, éreztem, hogy olyan metropoliszban vagyok, mely nem hasonlítható egyetlen európai ország fővárosához sem. Figyelemre méltóan érdekes. Most pedig egy 90 km-es autóútra invitálom az Olvasót, hogy megtekintsük a híres egyetemi várost, Oxfordot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése