2012. május 27., vasárnap

Vietnam I/2

UTAZÁS INDOKÍNÁBA/N
Saigoni hangulat




A tengerészek istenének pagodájába megyünk. Magas küszöbön kell átlépnünk, következésképpen kénytelenek vagyunk meghajolni - mintegy alázatosságot mutatva. Van buddhista, taosita és konfuciánus pagoda. A belépés előtt ajánlatos füstölőpálcikát vásárolni, hiszen odabent füstölők tömegét azért égetik, hogy jó életük legyen. Hatalmas Buddha és több fából készült szobor van odabent, mely mindegyikének megvan a szerepe.





Bent egy bonc imádkozik. Erős, illatos, a tömjénhez hasonló füsttel égnek a pálcikák. Buddha előtt egy idősebb hölgy könyörög. A szobor körül a sárkányszobor az erőt, a főnixmadár pedig a tehetősséget jelképezi.





A pagoda melletti kis tóban rengeteg teknős úszkált. Ezek az élőlények a hosszú életet szimbolizálják. Az akár többszáz évig is elélő állat a bölcsesség és tapasztalat megtestesítője.





Egy lakkozó üzembe megyünk. Leginkább a lakkfestészet őrzi a vietnami tradíciókat. Régebben lakkal vonták be a pagodák kegytárgyait, szobrokat, ágyakat, nyergeket, dísztárgyakat és egyebeket is. Hogyan csinálják? A falemezt előbb lecsiszolják, a lukakat lakkból és fűrészporból készített péppel betömik. Következik a csiszolás, majd a lakkréteg felvitele. Ez többször megtörténik, aztán erre teszik rá a fémlapocskákat, kagylóhéjakat, melyek a díszítést adják.





A nagyposta épülete. Óriási volt bent a forgalom!





A katolikus templom. A vietnamiak 80 százaléka buddhista. A katolikus vallás elterjedése csak a XIX. században kezdődött, a franciák hozták. Nem tudott elterjedni, mindössze néhány százalék fölé, mert hívőinek szigorúan megtiltotta az ősi hagyományok ápolását.





Egy itteni stílust is megjelenítő toronyház.





Ismét egy pagodába megyünk. Páratlan szépségűek a bejárati homlokzaton a faragványok, melyek jeleneteket ábrázolnak Buddha életéből. Ezúttal egy tao templomban vagyunk. A különféle vallási tanok Vietnamban szinte egymásra rakódtak. A buddhizmusba beleötvöződik például a konfucionizmus, mely szerint a király az ég urának fia, és szolgái s az írástudó mandarinok segítségével uralkodik a népen. A füstölő jelentőségéről már volt szó. A buddhizmus egyébként azt hirdeti, hogy az élet szenvedéseit mindenkinek újjászületések útján kell elviselnie, hogy a földi életből a csúcspontra, a Nirvánába juthasson.





Legfontosabb jármű a kerékpár. Munkakezdéskor vagy annak befejezésekor bicajosok áradata lepi el az utcákat. Óriási bicikligyárat létesített itt a Peugeot, de elég gyakori közlekedési eszköz a kismotor is.





A feliratokból látjuk, hogy ma már latin betűkkel írnak. A XVII. században egy francia szerzetes dolgozta át a vietnami ábécét. Egy-egy azonos egytagú szónak többféle értelme is lehet attól függően, hogy milyen hangsúllyal ejtjük ki. Óriási a tömeg, óriási a zsivaj! A nagy utcai kavarodásban-forgalomban féltünk, hogy eltévedünk, ezért nagyon időben érkeztünk az autóbuszunkhoz a városi séta után.





Egy hős vietnami hadvezér szobra látható a buszból a tér közepén, aki annak idején sikeres harcot vívott a kínaiakkal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése