2012. május 2., szerda

Kenya II/1

"KENYÁBAN A HALAK FEJET HŰTŐ KALAP"
Mombasa a kenyai turizmus központja




Kirándulást teszünk Mombasába, mely az óceánpart legjelentősebb városa, a kenyai turizmus központja. Itt van a legnagyobb kelet-afrikai kikötő.





Egy szorosan a szárazföld mellett fekvő 15 négyzetkilométeres szigetre épült, és a szárazfölddel 3 híd és egy komp köti össze. A város egyszerre az élő történelem, egy kulturális kavalkád, ahol keresztények, muzulmánok valamint az egykori vasútépítő munkások leszármazottaiként indiaiak élnek együtt.





Kenyában ebben a városban érezhető leginkább az arab hatás! Itt, az óvárosban szinte kizárólag muzulmán vallásúak élnek. A XIX. századi gyarmati építészetre jellemző stílusok és szokások keverednek. Noha története évszázadokra nyúlik vissza, alig találunk 100 évesnél idősebb épületet.





A kanyargó utcák és szűk sikátorok felett jellegzetes, szépen megmunkált ablakrácsokkal szerelt faerkélyek sorakoznak, a házakon pedig a Zanzibáron tökéletesített, rendkívül gazdagon faragott kapuk fogadnak. A kaput kívülről hagyományosan lakattal zárják, kilincs nincsen.





A belváros szimbolikus kapujának tekinthető Mombasa jelképe, az agyar diadalíve. A 2 pár elefántagyart mintázó, egymásnak keresztbe fordított, hatalmas szobrok alatt halad át a főútvonal.





Az emlékművet II. Erzsébet királynő koronázásának és 1953-as látogatásának emlékére emelték.





A csecsebecse-árusok lépten-nyomon "letámadják" a turistákat. Bankok, pénzváltók mindenütt találhatók, de elfogadják a dollárt és az eurót is. Itt is kiemelkednek a pénzintézetek hatalmas, modern, "szellős" épületei.





Sétálunk a városban, ahol az égvilágon mindenfélét ajánlgatnak az árusok. Az áru és a szemét megfér egymás mellett.





A ruhakínálat nem éppen a párizsi divatot követi. A muszlim nők itt is talpig fekete csadorban járnak-kelnek. Őket csak nagyon titokban szabad fényképezni.Óriási volt a forgalom, ügyelni kellett, hogy el ne veszítsük egymást. Sok pihenő és őgyelgő ember van a városi parkban. Felhívták a figyelmünket arra, hogy Kenyában rossz a közbiztonság! Főleg a zsebtolvajokra kell figyelni. Legjobb, ha semmit nem tartunk magunknál az utcán, amire nincs szükségünk. Iratokat, ékeszereket a szállodában jó hagyni. Éjszaka ne közlekedjünk gyalogosan - mondta vezetőnk. Vannak olyan helyek, melyeket sötétedéskor még a helyi lakosok is elkerülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése