2012. május 15., kedd

London 1.

EGY HÉTVÉGE LONDONBAN
(1982. Karácsony előtt)
A legrégibb, a legszebb, a legmagasabb, a legforgalmasabb és a leghatalmasabb...
 



Közel 2 órás égi utazás után landolt a gépünk a londoni repülőtéren. Szállodánk, az Edvardian Hotel egyszerű, olcsó kis hely, és ami a fő, hogy közel van a városközponthoz, a cityhez.





Persze azért annyira nincs közel, hogy gyalogszerrel besétáljunk, de arra való a földkerekség legrégibb és talán legjobb metrója, ahol igaz, hogy egy vonaljegy 30-40 forintba került (amiért szíttuk is a fogunkat), de az automata a jegy mellett a többletpénzt is visszaadta.





London jellegzetessége a piros színű, emeletes busz, melyek megállóiban az utasok derűsen és nyugodtan, angol hidegvérrel állnak sorba, itt sem tagadják meg vilghírű udvariasságukat.





Ismerkedésünket a várossal a Trafalgár térrel kezdtük. Középen a Nelson oszlop, háttérben a fővárost átszelő Temze folyó, és egy kis ízelítő London régi, patinás épületeiből és a modern felhőkarcolóiból. Fejünk felett és a lábunk alatt galambok, háttérben a Nemzeti Galéria kupolás épülete és a bájos szent Martin in the Fields templom kedves épülete.





Az 50 méter magas oszlop tetején áll Nelson admirális. Ő volt az, aki 1805-ben Trafalgárnál szétverte Napóleon flottáját. Az emlékmű talapzatán francia ágyúkból öntött bronzreliefek a Napóleon elleni hadjárat eseményeit ábrázolják. Ez a tér a tüntetések színhelye, a felvonulások végcélja, de a gyerekek játszótere is! Sokszínű, sokarcú közterület. Sir Robert Peel miniszterelnök (aki becenevéről nevezik bobbynak a rendőröket, mivelhogy a múlt század elején ő hozta létre a rendőrséget) a teret Európa legszebb helyének nevezte. A szökőkút mögötti részén látható a hiteles angol hosszmérték a fal tövében különleges fémből öntve, de e szökőkútban szoktak megmerülni Szilveszter éjszakáján a vállalkozó kedvű fiatalok is.





Íme Nagy Britannia legmagasabb épülete, a 177 méter magas, világítótoronyra emlékeztető TV-rádió adótorony, mely legfelső emeletén nemcsak megvacsorázni lehet, de elénk tárul a város és környékének csodálatos panorámája is.





A híres Piccadilly, a város egyik legforgalmasabb negyede. Itt található a híres Soho, egy darabka Londonba szakadt Párizs mulatókkal, presszókkal és sztriptízbárokkal. A Piccadilly Circus a West End legmozgalmasabb része szép házakkal, drága éttermekkel, jó üzletekkel és előkelő klubokkal. Esténként fényreklámok villognak - akárcsak egy szeletke New York-i Broadway.





Az elviselhetetlenül zsúfolt tér közepén lebeg 80 esztendeje Erosz isten aluminium-szobrocskája. S bár a teret a városatyák át akarják építeni, a szobor megmarad emlékeztetőnek.





A Szent Pál Katedrális Európa egyik leghatalmasabb temploma. Londont a nagy tűzvész után újjáépítő Sir Christopher Wren alkotása. Már 77 éves aggastyán volt, amikor kosáron felvitette magát a kupolába, hogy személyesen ellenőrizze az utolsó kő elhelyezését. Hogy mikor építették? Ezen a dombon már a római korban is állt templom, de a Szent Pálról elnevezett székesegyház építési éve 1675. Három ízben pusztította el tűzvész! A mai templom 35 év alatt készült el, csak 1710-ben fejezték be teljesen.





A templom előtt Anna királynő kedves fehér szobra álldogál. A rosszmájú londoniak szerint nem véletlenül fordít hátat a templomnak, és néz egy már rég lebontott komcsma felé. A főhajó monumentalitása lenyűgöző. A hajó 55 méter hosszú és 38 méter széles az oldalhajókat is beleértve. A II. világháború után sok amerikai katona is volt Angliában, akik közül 28 ezer nem tért vissza. Egy kápolna az ő emléküket szolgálja, ahol minden elesett neve szerepel.





A székesegyház kupolája a római Szent Péter bazilika után a második legnagyobb a világon! Átmérője 34 méter. A suttogó erkély akusztikája csodálatos, ahonnan a suttogást még a túlsó falnál is kitűnően lehet hallani. A templomban számos értékes festményt láthatunk. Az egyik legszebb kép A világ fényessége című.





A Szent Pál Székesegyház az átlagember temploma, a Westmindster a királyi családé és az előkelőségeké. Talán bizonyos népszerűsítési okból tartotta Károly herceg ebben a templomban az esküvőjét.





Több síremléknek is helyet ad. Mindenekelőtt itt nyugszik Nelson admirális és Wellington is. Nelson a tengeren, csata közben a hajón halt meg. A testét alkoholba, szeszbe tették, hogy konzerválódjon addig, amíg hazaszállítják. Nemzeti temetkezőhely ez is ugyanúgy, mint a Westminster katedrális, így belülről a nagy tudósok és hadvezérek síremlékei megbontották az épület méltóságos egyensúlyát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése