2012. május 17., csütörtök

London 3.

EGY HÉTVÉGE LONDONBAN
(1982. Karácsony előtt)
Shoppingolunk




Ki ne hallott volna már London legelőkelőbb és legdrágább áruházáról, a Harrodsról! Nem mellesleg gyönyörű is. Tollhegytől az elefántig minden megkapható itt - megfelelő áron. Károly herceg neje minden héten csillagászati számlát hagyott itt. Megjegyzem, hogy a város egy másik híres áruháza a skót üzlet, ahol a skót dudás az ajtóban fogja a hívogató táblát. Az árak ellenben odabent nem skót szellemben születtek...





Karácsony előtt az áruházi hangulat igazodik az ünnephez, a kínálat rendkívül gazdag, de a legtöbb pultnál unatkozni látszik az eladó, a vásárlók csak lézengenek. Pedig a termékek reklámozására az égvilágon mindent felhasználnak! Egy cowboy-kalapos férfi rettentő szóáradata szinte kibeszéli a pénzt az emberek tárcájából.





Az utcákon is megjelentek a karácsonyfák, pedig még csak november eleje van. Fenyősorokkal kötik össze egymással az utcákat, a kirakatok kivilágítása pedig egyáltalán nem vall energiatakarékosságra. Nem csodálom, hogy az angoloknak roppant fontos az időjárás, amin errefelé valóban nem lehet eligazodni. Délben még ragyogóan sütött a nap, és most (1 órával később) már olyan sötét van, hogy lámpával közlekednek a járművek.





A legnagyobb zsúfoltság a játéküzletben volt, ahol Temze-hídtól rakétáig és Rubik-kockáig mindent lehetett kapni. És hogy mibe került egy Rubik-kocka? 6 fontba, ami akkori átszámítással 400 forint volt. Olyan városnegyedben sétálunk, ahol az olajsejkek jó befektetésül rengeteg házat, szinte egész utcákat megvásároltak! (Máris suttogják, hogy a Városi Tanács majd erősen megadóztatja őket...)





A londoni élelmiszer-üzletekben sohasem lehet megállapítani, hogy milyen évszakban járunk, mindig mindenféle gyümölcs és zöldség kapható. Rendületlenül hozzák a hajók és a repülőgépek a volt gyarmatbirodalomnak az anyaországgal máig is fontközösségben élő országaiból a szállítmányokat.





De ha megkóstolod ezeket a gyümölcsöket, a legtöbből hiányzik a napsugár, a napfény íze. Bár külsőre talán mutatósabb, nem lehet a magyar almához vagy paradicsomhoz hasonlítani...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése