2012. május 26., szombat

Vietnam I/1

 UTAZÁS INDOKÍNÁBA/N
Hosszú út után érünk a régi fővárosba, Saigonba




1999.október 11-én indultunk autóval Bécsbe, majd onnan repülővel Kuala Lumpuron keresztül Vietnamba. Az utolsó pillanatban értünk fel Pesre, épp az autó startja előtt! 14 órás légi utazás várt ránk... Vietnam területe 333 ezer négyzetkilométer, lakossága 69 millió, főként buddhista vallású, fő termékei a mezőgazdaságból, a halászatból és a bányászatból adódnak: mindent előre megtanultunk.





Mi jellemző még? Amint ezen a munkáslányon látjuk, a milliónyi vietnami csúcsos kalap uralja az utcákat, piacot, mindenütt, mindenki fején ezt látod. A több mint egy milliónyi katona, a 175 USD-os GDP és a 63 éves várható élettartam ugyancsak sajátossága az országnak. 





Hosszú, kimerítő utazás után érünk a régi fővárosba, Saigonba, amit manapság Ho Shi Minh városnak neveznek. Szállodánk a belváros közepén a Hotel Saigon, még a franciák építették. Feleségem és a másik pécsi utas, Kiss kollégám várja az autóbuszt. Városnézésre indulunk a régi Dél-Vietnam fővárosában.





Vagyis Ho Shi Minh város a régi Saigon. Nevét az ország elnöke, az ország függetlenségi mozgalmát megindító majd végigharcoló nagy emberéről kapta, aki 1890-ben született tanárember volt.





Amikor 25 esztendővel ezelőtt jártunk itt, Saigon egy szép, modern nagyváros látszatát keltette. Azóta, úgy látszik, semmiféle felújítás nem történt! Most egy kopott nagyvárost találtunk.





Megannyi kis üzlet, kisüzem sorjázza egymást utcahosszat. És a kosz, szemét, piszok az utcán...





A régi francia Grand Hotel néhai fényében várja a külföldi turistákat. Vele szemben egy nemrégen épült toronyház bankokkal, hivatalokkal.





A település központi terén a városháza épületét látjuk. Az északi csapatok 1976-ban foglalták el Saigont. A vezető tisztiviselők egy része elmenekült az USÁ-ba, többen a felszabadulás után átnevelő táborba kerültek.





Annak idején francia turisták laktak a téren látható szállodában. 1945-ben Ho Shi Minh kikiáltotta a Vietnami Köztársaságot, amit előbb a franciák is elismertek, majd 1946. decemberében minden hadüzenet nélkül megtámadták Vietnamot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése