2010. május 2., vasárnap

"Miért hullottak el a tengerimalacaim?"

MIÉRT HULLOTTAK EL A TENGERIMALACAIM?

S. Erika, Sopron: „Kedves Doktor Úr! Nemrégiben vásároltam boltban tengerimalacokat, mert az előbbiek elhullottak. A szájuk kisebesedett, hasmenésük lett. Adtam nekik Doxyciclint, de hamarosan elhullottak.

Már régen gondosan összegyűjtöttem a Kistermelők Lapját, és a 10 évvel ezelőtti számokban találtam is a tengerimalacok tartásával és életmódjával kapcsolatos nagyon hasznos cikksorozatot, de ebben a betegségekről nem esik szó.

Legyenszíves megírni, hogy ezt a szájbetegséget és a hasmenést mi okozhatja, és hogyan lehet megelőzni. Nem szeretném, ha ezek az állatkák is elpusztulnának.”

Az utóbbi időben mind szélesebb körben terjed a kedves hobbi, a tengerimalacok tartása és tenyésztése, és mind gyakrabban találkozik az állatorvos is az állatok betegségeivel, melyek nagyon gyakran gyors lefolyásúak, és bizony sokszor az állatkák pusztulásához vezetnek. Néhány a leggyakoribb betegségükkel és azok megelőzésével kapcsolatos legfontosabb tudnivaló bizonyára széleskörű érdeklődésre tarthat számot.

NÉHÁNY SZÓ A MEGFELELŐ TÁPLÁLÉKUKRÓL

Takarmányuk: Gabonamagvak, fonnyasztott fű, széna, sárgarépa, saláta, alma, paradicsom, kígyóuborka, őszibarack, szilva.

Számtalan csemegét, kekszet, rágórudat stb. lehet venni a boltokban, de igazi csemege a szárazkenyér, egyszerű elkészíteni és az állatok nagyon szeretik. Szedhetünk a kertben füvet, gyermekláncfüvet, kerti füveket, azonban nagyon vigyázni kell, nehogy mérgezett növények kerüljenek a takarmányba.

A táplálékban legalább 15%-nyi rosttartalomnak kell lenni, amit a legkedvezőbb szénakiegészítéssel oldhatunk meg. A víz mellett tehát a széna az, aminek a malacok előtt ott kell lennie. Csak friss, por- és szennyeződésektől mentes szénát vásároljunk.

MITŐL „PÖRKÖSÖDHETETT” BE A SZÁJUK?

Tudni kell, hogy az emberhez hasonlóan a C-vitamint a tengerimalac nem tudja szintetizálni, vagyis a szervezetében előállítani. A C-vitamint még akkor is pótolni kell, ha gyümölcsöt etetünk az állattal. Adagolhatjuk a C-vitamint drazsé vagy ampullás formában az ivóvízben, testsúlykilogrammonként 30 mg-nyi mennyiséget számolva naponként és szájon át adagolva.

Hiánya esetén a szájszélen jellegzetes elváltozás mutatkozik, mely enyhe esetben csak szürkésbarna lepedék formájában látható, utóbb azonban a fellazult hám utat nyit a különböző kórokozó csírák számára, és a fertőzés után vaskos pörkök fedik a felületet.

A folyamat az orrtükörre és a felső metszőfogak tövén az ínyre is ráterjedhet.

A beteg elváltozott terület nagyon fájdalmas és a pörkök eltávolítása után mélyre terjedő repedések is keletkezhetnek.

Enyhe esetekben elegendő a C-vitamin adagolása a fentebb leírt dózisban, súlyosabb esetekben azonban az elváltozásokat is kezelni kell. Legeredményesebb, ha jódalkohollal ecseteljük, vagy pl. Chlorocid kenőccsel vékonyan bekenjük.

MI OKOZZA A HASMENÉST?

Amikor a bélflóraegyensúly felborul – leggyakrabban takarmányváltozáskor –, amikor az állatnak fokozatos átmenet nélkül nagy mennyiségű zöldtakarmányt (például nem fonnyasztott füvet) adunk, vagy ha nem kifogástalan annak a minősége, felfúvódás, hasmenés, bélgyulladás keletkezhet.

A túlsúlyba jutott coliform csírák által termelt toxinok helyileg a belet izgatják, és fokozott működésre serkentik (bélgyulladás, hasmenés), általánosan felszívódva pedig toxaemiás sokkot (rángások, bénulások) idéznek elő, mely többnyire a beteg elhullásához vezet.

ORVOSLÁS

Mindenekelőtt diétát kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy 10-12 órát koplaltatjuk a beteget, majd rostos takarmányokat pl. szénát adunk. Amennyiben az állat étvágytalan, akár kényszeretetés formájában adhatunk rostos gyümölcslevet, benne kevés joghurttal, a bélben levő toxinok megkötésére pedig porított orvosi szenet is keverhetünk bele. Nagyon fontos ilyenkor a beteg állat meleg elhelyezése.

Ami a gyógyszereket illeti, nagyon óvatosnak kell lenni, mert a tengerimalac néhány gyógyszerre nagyon érzékeny, és az állat gyors elhullását okozhatja!

Az antibiotikumok közül különösen veszélyesek azok, amelyek a Gram-pozitív bakteriumokra hatnak, főleg ha szájon át adva helyileg közvetlenül a bélben fejtik ki a hatásukat. Ilyen nemkívánatos antibiotikumok a tengerimalacnál a penicillin, a lincomycin és az erithromycin. De aggályos lehet a Tetrán és a Streptomycin is, ezért csak indokolt esetben alkalmazzuk.

MILYEN GYÓGYSZEREKET ADHATUNK TOVÁBB? Többek között Chlorocidot, Neomycint vagy Polymixin B-t, amik jól elviselhetők a tengerimalac számára, de ezzel kapcsolatban az állatorvos utasítása szerint kell eljárni. Jó hatásúak ilyenkor a görcsoldók (NoSpa, Algopyrin stb.) és a B12-vitamin is.

A GYÓGYSZERBEADÁS MÓDJA

Ha van étvágy, akkor a kis mennyiségű gyógyszert, port vagy oldatot a lédús takarmányra szórjuk, ha pedig nincsen étvágya, a porból kevés teával vagy gyümölcslével szuszpenziót készítünk, és azt tű nélküli fecskendővel, kis részletekben a rögzített állat szájába juttatjuk, mindig megvárva, hogy nyeljen az állat.

NÉHÁNY GYAKORIBB PANASZ, AMIVEL FELKERESIK AZ ÁLLATORVOST

Étvágytalanság névvel jelöljük azokat a kórképeket, amelyeknél a takarmány visszautasításának az okát nem ismerjük pontosan. Ilyenkor az étvágy javítására megkísérelhetünk vitaminokat, anabolikumokat és étvágyjavító gyógyszereket adni (B12-vitamin inj., Peritol szirup stb.).

A C-vitamin hiányának egyéb tünetei is mutatkozhatnak, fiatal állatokon gyakoriak a csonttörések, és az állatok sántítanak vagy spontán vérömlenyek jönnek létre.

Gyakori a fogak rendellenes kopásából eredő lesoványodás és leromlás. A tengerimalac metszőfogai és zápfogai állandó növekedésben vannak. A metszőfogak hiányos kopása és meghosszabbodása rögtön szembetűnő, de vannak esetek, amikor a kórképet a zápfogak túlnövése váltja ki. Ilyenkor a rágás fájdalmas vagy lehetetlen, a nyelv mozgása akadályozott. Ennek gyógyítását állatorvosra kell bízni.

Az ínygyulladás rendszeres kísérője a fogkopási rendellenességnek, de vitaminhiány esetén is előfordulhat. Fájdalmassá teszi a rágást és az állatok leromlanak. Az ok megszüntetése után a beteg foghúst jódglycerinnel vagy más antiszeptikus oldattal kell ecsetelni.

A KÖZTAKARÓ BETEGSÉGEI

A megbetegedések leggyakoribb tünetei a szőrhullás és az állat vakaródzása. A szőrtakaró megritkulásának egyszerű okai is lehetnek, mint a szervezet kimerülése, gyakori vemhesülés vagy a növendék állatok korai elválasztása. Itt jegyzem meg, hogy a tengerimalac vemhességi ideje 68-70 nap, átlagos élettartama 7-9 év, de akár a 15 esztendő sem ritka. A nőstényeken látható szimmetrikus kopasz foltokat általában petefészekciszták okozzák.

Gyakoribb azonban, hogy a szőrtetvek és rühatkák következtében alakul ki a szőrhiány, viszketés és vakaródzás kíséretében. A tetveket és ivartermékeiket, a sörtéket szabad szemmel is meglátjuk, a rühösség biztos megállapítása a bőrkaparék mikroszkópos vizsgálatával történhet.

A rühatkák okozta elváltozások viszketnek, de hasonlóan viszkethetnek a Trichophyton és Microsporon bőrgombák által létrehozott bőrelváltozások is.

A rühösség kezelésére jól bevált a bőr alá oltott IVOMEC injekció, a kis területre szorítkozó bőrgombásodást pedig valaminő gombaellenes szerrel (pl. Canesten kenőcs stb.) kezelhetjük.

A beteg állatokat haladéktalanul kezelni kell, mert nemcsak a társait, de az embert is megfertőzhetik!

Dr. Radnai István

Pécs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése