2010. május 15., szombat

Mongólia 3. (Az utazó)


UTAZÁS MONGÓLIÁBA (III.)
BOGDO GEGEN KÁN PALOTÁJA




Már messziről impozáns látványt nyújt e hatalmas fából készült (egyetlen szeg sincs benne) színes pagodákból álló épületcsoport, mely Bogdo lakhelyéül szolgált. Előbbi időkben a gegen volt a legmagasabb egyházi és világi méltóság Mongóliában...
Az épületek más és más célt szolgáltak: házikápolna, fogadóház, könyvtár, lakóház stb.
Az ajtó előtt néhány méterrel (mint ahogy a régi mongol bejáratokra jellemző) egy mítikus domborművekkel díszített fal állott, mely azt a célt szolgálta, hogy a gonosz szellem ne tudjon "egyből" betörni a házba, hanem annak nekiütődve, megkerülve...





Nézzük meg közelebbről a kapukat őrző démonokat! A lámaizmus nagyon szereti a rémségeket. A templomban is sok-sok kép és szörnyszobor fogad. Egyik rémség szájából 4 hatalmas fehér fog mered elő, sötétkék arcában nem kettő hanem három szem villogott. Némelyik rémnek állatfeje volt, másiknak emberarca. Akadt olyan, amelynek csőrében rengeteg nagy kígyó tekergett. Ahogy hátrébb léptem, rút fekete öregasszony vezetésével fegyveres démonok csapata, villogó szemű és üres koponyák, rémséges fegyverekkel felövezett óriások vettek körül.
- Micsodák ezek? - kérdeztem a főlámát.
- CAM maszkok! - felelte.





No, de ha belépett a kapun a mongol hívő, újabb félelmetes látvány fogadta a kapu csarnokában, ahol jobbra-balra 2 embernyi magasságú, hatalmas, dülledt szemű, vicsorgó istenszobor taposott apró embereken... összeroppantva a belépő utolsó kételyeit is az istenség mindenható fölényével szemben. Ezek az istenek mind más feladat ellátását szolgálták: művészetek, a láthatatlan veszedelmek ellen, katonai támadás ellen, gazdagító hatású stb. Úgy gondolom, mindez inkább a lámák célját szolgálta a megfélemlítés eszközét adva a kezükbe.





A templomban a falakat sok-sok finom selyem díszítette, rajtuk mítikus jelenetek, istenek képei, buddhák...
Megmutatták a legnagyobb és legdekoratívabb Buddha-szobrot, amely előtt Bogdo imádkozni szokott, de a vitrinek alatt mindenfelé rengeteg arany-, ezüst- és rézbuddhát láthattunk, a buddhizmus számos országából.





A templomudvaron a lámákat látjuk. A forradalom előtti időszakban 800 kolostor volt Mongóliában, és minden család köteles volt egy fiút lámának adni a kolostorba. A lámák száma 40 ezerre rúgott, és e heretársadalmat éppen az amúgy is szegény népnek kellett eltartania.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése