2010. február 7., vasárnap

Kuba 3. (Az utazó)

KUBA, A KARIB-TENGER GYÖNGYSZEME...





A Forradalom téren tartják a kubaiak a nagygyűléseiket. Itt beszél Castro órákig egyhuzamban, és itt áll Jose Martin, a kubai forradalmár 120 m magas emlékműve.





A Columbus nevét viselő tekintélyes méretű temetőt, mely a gyarmatosítás korának és Kuba történelmének panteonja 1871-ben létesítették - Calixto tervei szerint. Valamennyi sírkő fehér vagy fekete márványból készült. A világhírű piéta (szenvedő szűzanya) márványszobor másolata több helyen is látható volt.





A szerényen de szépen egyenruhába öltözött kisdiákok a téren végzik tornagyakorlatukat. Itt bizony nincs mezítlábas, rongyos, kolduló gyereksereg. De koldust egyáltalán nem láttam. A gyermekvédelmet számos intézkedéssel támogatják: nagyobb élelmiszerfejadagokkal, a gyermekruházati cikkek támogatott árával stb. Egyébként Kubában úgy az élelemre, mint a közszükségleti cikkekre vonatkozóan jegyrendszer van.





A kubai krokodilus valamikor olyan elterjedt volt a nagy mocsárvilágban, hogy nedves évszakokban kimerészkedtek a folyók és csatornák vizéből az erdőkbe is félelembe tartva a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Irtóvadászatuk majdnem kipusztulásukkal járt. A Laguna del Tesoroban mesterséges krokodilfarmot létesítettek.





Itt külön medencében vannak a fél év alatti bölcsődések, 1 évig az óvodások, vígan hancúroznak a nászutasok, majd a 3-6 méteres felnőttek. Az állatok nagy része hatalmas álkapcsait sarkig tátva mozdulatlanul aludt, élettelen benyomást keltve. Kivadászásuk 10-15 m távolságról hurok rávetésével történik.





Nézzünk be a botanikus kertbe, ahol 8 ezer növényfajta él a gyönyörű trópusi páfrányoktól a szebbnél szebb orchideákig!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése