2010. március 11., csütörtök

Kenya 1. (Az utazó)

KÉPESLAPOK KENYÁBÓL I.



2006. márciusában utaztunk el Bécsen keresztül az afrikai kontinens keleti részén elterülő csaknem 600 000 négyzetkilométer területű és 28 millió körüli lakost számláló Kenyába. Kenya az egyenlítő két oldalán, Afrika keleti partja mentén fekszik. Területén más afrikai országokhoz hasonlóan különböző népek és kultúrák osztoznak. A mombasai repülőtéren szállt le a gépünk.



Pálmaligeteken áthaladva jutottunk el a szállásunkra. A hatalmas szállodasor több kilométer hosszan, sok hektáron beépülve húzódik a tengerparton. Bizony fárasztó volt az egész éjszakai utazás bezsugorodva a repülő szűkös ülésébe.
Egyből áthangolt azonban a hajladozó pálmafák egzotikus látványa, és azonnal felélénkített a tenger felől érkező sós szellő és a pálmaligetekben szorgoskodó feketék barátságos, mosolygósan mondott köszöntése: JAMBÓ, JAMBÓ...



Gyors reggeli - és irány a tengerpart! Kedves mosollyal vár a fekete szakács, hogy elkészítse a reggeli tojásrántottámat. Megszámoltam, nyolcféle egzotikus és ismert fűszeres tálka volt a pultján, mindössze rá kellett mutatni, hogy melyikből kérem ízesíteni. A paprika, paradicsom és sajton kívül egyiket sem ismertem, de ha már itt vagyok, kipróbálom mindegyiket. Nagyot nevet a fekete atyafi, mikor mondom neki, hogy mindegyikből tegyen bele. Bár tatottam tőle, mégis nagyon ízlett az egzotikus omlett! Minden reggel ez volt a breakfast-öm.




Mint már mondtam: gyors reggeli - és irány a tengerpart. A tengervíz meleg, a forró napsütést elviselhetővé teszi a már említett kellemes szellő, ami a tenger felől lágyan simogat bennünket.
És a parton várakozik hosszú sorban az árusok tömege, és az Afrikában honos állatok fából faragott serege fogad. Valamennyi egy kis remekmű! És minden faragvány kézimunka, amit egy 1969-ben létesült szövetkezetben állítanak elő, és a világ csaknem minden országába exportálják. Ez nagy segítség az itteni munkanélküliség leküzdésében. Sokan gyártják, és sokan árusítják. Pénztárcánkhoz mérten egy-két emléktárgyat mi is vásároltunk.




A tűző nap ellen nem vittem fejfedőt, így már az első nap kalapvásárt kellett tartanunk. Íme, a növényekből font hűvös jellegzetes kalap, mely könnyed és jól véd a naptól. Hosszas alkudozás után az árus 200 shillingért odaadta (1 dollár = 80 shilling). Áldomásként elkészítettünk egy "családi" képet, a vásárolt kalpag pedig most is ott díszeleg a lakásunkban, a falon: Memento Kenya!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése