2010. március 13., szombat

Kenya 3. (Az utazó)

KÉPESLAPOK KENYÁBÓL III.





Mombasában várlátogatásra megyünk a Jézus-erődbe. De miért hívják Jézus-erődnek? Mert a portugálok mindenekelőtt a kereszténység védelmezőinek tartották magukat. Ahhoz képest, hogy az erőd 400 évvel ezelőtt épült és töménytelen sok véres háborút és rohamot élt át, viszonylag jó állapotban megmaradt.Az ágyú torkolata a tenger felé irányul, mert mindig erről támadott az ellenség.
Kenya végül is a brit uralom alól 1963-ban nyerte el a függetlenségét, és 1964-ben kiáltották ki a Kenyai Köztársaságot.





Belépünk a vásárcsarnokba, a Makupába. Egy hatalmas, rendetlen bazár. Itt mindent lehet kapni a nagy "összevisszaságban". Feltűnően figyel bennünket a fekete szépség - aki a bájait kínálja - megfizethető áron vezetőnk szerint, aki egyúttal arra is felhívja a figyelmünket, hogy bármilyen jó alakúak és csinosak is ezek a könnyelmű fekete pillangók (talán csak nagyon szegények), jusson a jámbor turista eszébe, hogy ebben az országban is kiemelkedően magas az AIDS veszélye.





És milyen a közbiztonság? Csapnivaló! Minden értéket, iratot a szállodában kell hagyni! - szól a figyelmeztetés. Mindenfelé hemzsegnek a zsebtolvajok, senkinek sem ajánlatos - már a turistákra értve - egyedül gyalogosan közlekedni a városban, sőt vannak helyek, melyeket sötétedéskor még a helyi lakosok is elkerülnek.





Rengeteg a kókuszpálma, mely a vidék egyik leghasznosabb pálmafája. Termése a kókuszdió, 7 hónap alatt érik meg, évente 4-5-ször szedik. Az éretlen dió teje édes, frissítő, összehúzó hatású. Nagyon kellemes innivaló, erjedve pedig erős szeszesital. Az egészen érett kókuszból olajat sajtolnak.
Héja szépen fényezhető és olyan kemény, hogy akár esztergályozni is lehet. Belőle különféle edényt, lámpát, kanalat, gombot stb. készítenek. A fa meghasítása során nyert sebből nedű folyik, mely megerjesztve a kedvelt pálmabor. És még sokmindenre hasznosítható a kókuszpálma.
Éppen szüretelik. Hatalmas gúlát raknak a diókból, majd feldolgozzák. Ugye, senki sem csodálkozik, hogy ilyen biztonságosan őrzi a fekete "szekrény" az értékes termést?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése