2010. április 4., vasárnap

Dél-Afrika I/2. (Az utazó)

DÉL-AFRIKAI KÉPESLAPOK I/2.




Itt pedig már formába öntik és egy óriási precíziós mérlegen milligrammnyi pontossággal mérik a formába öntött aranytömbök súlyát. A bányalátogatás és az aranytömbök gyártási folyamata óriási élményt jelent...





Egy eredeti kocsi a múzeumból, mely a búrok történelmi vándorlásainak időszakából származik. De kik is voltak a búrok, akik oly sok véres csatát vívtak ebben az országban?
1652-ben Riebeek holland kapitány fedezte fel a mai Fokvárost, majd megkezdődött a holland bevándorlás. Fokföld népességét a XIX. század elején mintegy 26 ezer fehér, több mint 30 ezer az angol gyarmatokról idehurcolt fekete rabszolga és 20 ezer bennszülött alkotta. Nos, a holland gyarmatosítók voltak a búrok!





Majd 150 esztendős holland uralom után jöttek az angolok, akik 1820-ban ezernyi emigránst telepítettek ide. Számos szobor emlékeztet a kegyetlen angol-búr háborúkra. Arra példaként, hogy ez milyen kegyetlenül zajlott csupán egyetlen esetet, történetet említek.
1899-ben az angolok közel fél millió katonát küldtek Dél-Afrikába a mintegy 60 ezer harcossal rendelkező búrok ellen. A csapatok a Brit Birodalom különböző részeiből érkeztek, így többek között a távoli Kanadából és Ausztráliából is. Amikor 1900-ban legyőzték a búrokat, sorra felégették a búrok farmjait, az asszonyokat és a gyerekeket pedig összeterelték és koncentrációs táborokba zárták. Persze ez a családjukat vesztett búr férfiakat még fanatikusabb ellenállásra késztette. A képen egy búr harcos szobrát láthatjuk.





De milyen volt a koncentrációs táborokban az élet? Csaknem 150 ezer asszony és gyerek sínylődött ezeken a helyeken embertelen körülmények között. A halál ezresével szedte az áldozatait.
A koncentrációs táborokban átélt borzalmakról az angolok brutalitásáról sok család máig őrzi a szörnyű emlékeket. Volt olyan tábor, ahol az őrök gombával etették meg a foglyokat, hogy megszabaduljanak tőlük. Máskor apróra vágott, apróra zúzott üveget kevertek a foglyok ételébe. 26 ezren haltak meg ezekben a szörnyű koncentrációs táborokban! MEMENTO! Íme egy emléktábla a szörnyű gaztettek emlékezetére!





Ez egy korabeli söröskocsi. Ilyen kocsival és ilyen hordókban szállították a sört az aranyásók hada igényeinek a kielégítésére. Dühöngött az italozás, az erőszak, a prostitúció és a gyilkosságok az aranyra éhes kincsvadászok népes táborában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése