2010. április 13., kedd

Dél-Afrika II/1. (Az utazó)

DÉL-AFRIKAI KÉPESLAPOK II/1.



Krüger elnök szobra.

És ki volt Paulus Krüger? 1883-ban ő lett a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, egy kitűnő hadvezér és államférfi, akit több ízben is elnökké választottak. Óriási népszerűségnek örvendett az országban. Bátor tettei eredményeként a búr háborúkban mind magasabb katonai rendfokozatot ért el, mígnem elnökké választották.





Amíg megtekintjük az elnök házát,

feltétlenül szólnunk kell ennek a nagyszerű embernek az életéről, akiről számos középületet és parkot neveztek el, és azok ma is ilyen néven látogathatók. Krüger az arany felfedezését a búrokra mért istencsapásnak nevezte, és elnöksége alatt mindössze háromszor látogatott el a bányászok városába. A szóbeszéd szerint egyik alkalommal a bűnös városban úgy kezdte a szónoki beszédét: "Kedves Polgárok, barátok, gyilkosok, tolvajok és rablók!" - bizonyára az aranyásók válogatott társaságára gondolt. Krüger nem is adott szavazati jogot az idegeneknek.




Megpihenünk a Krüger múzeum bejáratánál.

Nevezett hazafi kiemelkedő sikereket ért el az őslakók elleni hadjáratokban és az angolok ellen viselt háborúkban is. Leverte az uitlanderek zendülését.





Mi is lerójuk a tiszteletünket a hős búr katonák emlékműve előtt.

Amint arról írásunk első részében beszámoltunk, 1900-ban az angolok a Kanadában és Ausztráliában toborzott segédcsapatok segítségével legyőzték a búrokat. Azt is olvashattuk, hogy az angolok kegyetlen megtorlást alkalmaztak és koncentrációs táborokba zárták a búr asszonyok és gyermekek százezreit, ahol tömegesen pusztultak el a védtelen foglyok. Nos, a vesztes háború után Krüger összetörten és betegen menekült Mozambikba, ahonnan egy holland hadihajó szállította Európába. 4 évvel később Svájcban halt meg. Az angol-búr háborúk eseményeit befejezve nem volna igazságos, ha elhallgatnánk a tényt, hogy bizony a búrok maguk is a szenvedések özönét zúdították az őslakosságra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése