2010. december 23., csütörtök

Argentína II/2

GAUCSÓKKAL IS TALÁLKOZTAM A VÉGELÁTHATATLAN ARGENTÍN PAMPÁKON
A városközpont




A Nagy Buenos Aires 1500 négyzetkilométeren terül el. A városban a közlekedést megkönnyíti a spanyol rendszer, mármint hogy spanyol rendszer szerint sakktáblaszerűen helyezkednek el a háztömbök. A keresztutcák derékszögben 100 méterenként követik egymást. És egy-egy ilyen tömb alkot egy kvadrátot, egy négyzetet: akárcsak a sakktáblán.





A városközpont! Innen indul a 140 méter széles, több kilométer hosszú sugárút, a Július 9. sztráda. A 30-as években egész házsorokat bontottak le az építéséhez.





És mi ez a hatalmas építmény? A két kongresszus emlékműve. A műalkotás az 1813 és 1816-ban lezajlott kongresszusi gyűlésnek állít emléket. Ennek során törölték el a rabszolgaságot, és hirdették ki az ország függetlenségét. A látványos lépcsősor az Andok csúcsát jelképezi, a hatalmas szökőkút pedig az óceán vizét szimbolizálja, mely az ország határát képezi.





A Catedral elől elvonul a díszőrség. Szép uniformisuk a múlt századot idézi. Igazi képtéma: le kellett fotóznom.





És íme a Catedral épülete, amit az angol megszállók fölött 1806-1807-ben aratott győzelmek tiszteletére emeltek. Odabent Mária-szobor van. A Madonna Argentína védőszentje. Ugyancsak itt van San Martin síremléke. Ő az a tábornok, akinek a csapatai az 1800-as évek elején döntő győzelmet arattak a spanyolok felett. San Martin tábornok 1816-ban nyilvánította ki Argentína függetlenségét; ő Argentína nemzeti hőse.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése