2010. december 25., szombat

Argentína II/4

GAUCSÓKKAL IS TALÁLKOZTAM A VÉGELÁTHATATLAN ARGENTÍN PAMPÁKON
A San Telmo és a La Boca barriók




A vasárnapi bolhapiacon vagyunk a Telmo negyedben. A szegényes külvárosban is van bolhapiac rengeteg kacattal. A San Telmo városrész a szegényebb rétegek és az örökké üres zsebű bohém művészek lakóhelye. Amikor az 1800-as években egy járvány következtében a gazdagok elhagyták a környéket, itt telepedtek le az Európából érkezett bevándorlók.





Ha a San Telmo barrióról esik szó, az argentínek gyakran idéznek fel egy emlékezetes eseményt. 1807-ben egy részben nőkből és rabszolgákból álló népi sereg űzte el innen az angolokat. A sereg "katonái" a tetőkről forró olajat és vizet zúdítottak az ellenségre, az erkélyekről pedig ágyulövésekkel támadták a betolakodókat. San Telmo egyik nevezetessége, a vasárnapi bolhapiac mellett a meg nem értett művészek, akik az utcán mutatják be képeiket, és amatőr zenei együttesek, akik az összegyűlt nézősereget szórakoztatják többnyire az argentín tangó érzelmes muzsikájával.





A főváros legjellegzetesebb barriója a La Boca. A városnegyedet olasz bevándorlók alapították. Belépve a negyedbe az embert megérinti a vidám, játékos légkör. A városrész házai zöld, kék, vörös falaikkal, narancssárga, égszínkék, lila zsalugátereikkel, különös formájú tetőikkel a gyermekkori mesék rajzait juttatja eszembe. A La Boca valaha apró, szétszórtan elhelyezkedő házacskákból álló szegénynegyed volt. Akkortájt nem volt itt sem víz, sem pedig elektromos áram...





...ma viszont a Boca élénk munkásnegyed, de egy kisebb művészcsapat is itt talált szállást magának. Igen kellemes a hangulat a Calle Necocheában, ahol a mai éttermek és kocsmák helyén régen - amikor a tangót még erkölcstelen, túlzottan érzéki táncnak tartották - kétes hírű szállodák működtek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése