2010. december 27., hétfő

Miért vakarózik a kutyám?

MIÉRT VAKARÓZIK A KUTYÁM? LEHET, HOGY AZ ANYJÁTÓL FERTŐZŐDÖTT?

Sz.B.Anikó fonyódi Olvasónk tanulságos levelét szó szerint közlöm:

„Tisztelt Doktor úr!

Nagyon régen járatjuk a Kistermelők Lapját, és mióta orvosi tanácsokkal is foglalkoznak, még elégedettebb vagyok a lappal. Ezért szeretnék tanácsot kérni a német juhász kutyám miatt. Sokat vakaródzik, pikkelyes a bőre és leginkább a farkánál csomókban fésülöm ki belőle. Voltam már orvosnál vele, de azt a választ kaptam, hogy adjak vitamint neki. Pedig én úgy gondolom, hogy adok neki mindent, tojást, halat, zöldségeket, tejterméket és húst is.

Az is igaz, hogy olyan tenyésztőtől vettem, aki úgy tartotta a kutyákat, hogy legszívesebben lelőttem volna a gazdáját. A kölyök vásárlásakor a szukán láttam ilyen tüneteket a szőrén. Lehetséges, hogy ott fertőződött meg?...”

A leggyakoribb kérdések közé tartozik a gazdik panasza, hogy a kutya vakarózik, mely az állatot arra készteti, hogy a bőrét a környezetéhez (oszlop, fal stb.) vagy egy másik testrészéhez dörzsölje, rágja vagy nyalja. Sokszor ennek következtében kisebb-nagyobb szőrtől fosztott területek keletkeznek, a dörzsölés, vakarás pedig nem egyszer súlyos bőrsérülésekhez vezet.

A nagyon kellemetlen kóros jelenséget leggyakrabban a bőr külső parazitái okozzák, nevezetesen a rühatkák, a bolhák, tetvek csípései, a bolhák csípései nyomán keletkező ún. bolhaallergia, némelykor a kutyák szőrtüszőatka betegsége.

Igen gyakran vált ki vakaródzást a végbél körüli mirigyekben (ún. bűzmirigy) keletkezett gyulladás, de a kutyák hátsó testfelületükön csúszkálnak, ahogy népiesen szokták mondani „szánkáznak” akkor, ha a végbélnyílás közelébe galandféreg-ízek jutottak.

A viszkető érzés olykor annyira erős lehet, hogy az állat idejének nagy részét – még az evés és ivás helyett is – vakaródzással tölti, sőt már olyan eset is előfordult, hogy a kutya le is rágta a saját végtagját.

Igaz, hogy ez már állatorvosi vizsgálatot igényel, de a teljesség kedvéért el kell mondanom, hogy a viszketés következménye lehet valamely fertőző betegségnek (pl. Aujeszky-féle betegség) és számos nem fertőző bántalomnak is, úgy mint a máj- és veseelégtelenség, cukorbetegség, ekcéma, csalánkiütés, tápallergia, de akár bizonyos vitaminok – mindenekelőtt a nikotinsav – hiányának vagy az idült bélhurutnak és így tovább.

Természetesen ezúttal minden kórformával nem tudunk foglalkozni, ami viszketéssel jár, ezért azokról a leggyakrabban előforduló parazitákról fogunk szót ejteni, melyek viszketést idéznek elő.

A RÜHÖSSÉG

Okozója a Sarcoptes scabiei var.canis nevű erősen fejlett rágásra alkalmas szájszervekkel rendelkező rühatka. A hím 0,20-0,25 mm, a nőstény valamivel nagyobb.

Amíg a nőstények a bőrbe vájt járatokban tartózkodnak, a hímek a bőr felületén „mászkálnak”, miközben megtermékenyítésre váró nőstények után kutatnak.

A nőstények a bőr járataiban vándorolva 3-4 naponként produkálnak egy petét. A bántalom fellépése, lefolyása, elhatalmasodása ezúttal is nagymértékben függ az állatok ellenálló képességétől.

Ha a kutya ellenálló képessége csökkent, hamarosan jelentkezik a rühösség klinikai képe. Kezdetben a fülek szélén, a szembolton, a könyök tájékon, majd a nyakon, a hason és a test egyéb részein piros udvarral körülvett csomók keletkeznek, a bőr pikkelyezik, aztán megvastagszik és sárga pörk borítja. A szőrzet kihull, az állatok szünet nélkül vakaródznak, és hamarosan lesoványodnak.

A sarcoptes atkák kedvező körülmények között az emberre is átvándorolhatnak, és akár nagyfokban el is szaporodhatnak, majd többé-kevésbé tartós klinikai rühösséget okozhatnak.

ORVOSLÁS

A rühösség ellenes kezelés célja a bőrben vagy a bőr alatt megtelepedett atkák elpusztítása. A rühösség gyógyítására legalább két kezelésre van szükség.

A fertőzöttség kezelésére számos készítmény van forgalomban, melyeket az állatorvos ajánlása szerint kell alkalmazni. Én a NeoStomosan koncentrátumot használom a mindennapos praxisomban – mely egyébként vény nélkül kapható – nem csak a rühösség esetén, de számos más bőrparazita ellen is hatásos.

A kutya-macska lemosással vagy permetezéssel történő kezeléséhez a koncentrátumot 1:200 arányban kell vízzel higítani, ami azt jelenti, hogy az 5 ml-es ampulla tartalmát 1 liter vízzel kell keverni. A kezelést 10-14 naponként addig kell megismételni, amíg a rühösség megszűnik.

A KUTYA BOLHÁSSÁGA

A bolhásság nemcsak a kutya nyugtalanításával, vakaródzásával jár, hanem súlyos esetben vérszegénység kialakulásához, lesoványodáshoz vezet. Ugyanakkor a bolhák vérszívásaikkal ragályanyagok terjesztői is, sőt akár belső paraziták közti gazdái is lehetnek. Csupán megjegyzem, hogy az egész kontinensre kiterjedő pusztító pestisjárványok során az emberre a kórokozót a fertőzött patkányokból vért szívott bolhák vitték át.

MI OKOZZA?

A kutya bolhásságát Ctenocephalides canis nevű bolha okozza, de a kutyán s macskán egyaránt megtelepedhet az ember bolhája, a Pulex irritans is. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a kutyától kaphat bolhákat az ember, de ez fordítva is igaz.

A bolhák szabad szemmel jól látható, kb. 2,5-3,5 mm hosszúságú szárnyatlan rovarok, melyek folyamatosan megtalálhatók a gazdaállaton, mivel rendszeresen és gyakran táplálkoznak rajta.

Egy nősténybolha 10-15 petét rak naponta. A bolhák leesnek a gazdaállatról annak környezetébe, később a bolhákkal együtt lehulló petékből pár nap alatt kikel a lárva.

A lárvák kedvező feltételek mellett 1-2 héten belül bebábozódnak. A bábok rendkívül ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben.

Az ivarérett bolhák különböző ingerek hatására (rázkódás, széndioxid-koncentráció emelkedése stb.) kikelnek a bábból, majd a kikelt nőstények hamarosan párosodnak. Ezt követi a peterakás, amit viszont egy kiadós vérszívás előz meg. A bolhák egyébként akár 3 évig is kibírják a koplalást.

TÜNETEK

A bolhával fertőzött állat gyakran vakarózik, bőrét, szőrzetét harapdálja. A rovarok vérszívásukkal, mozgásukkal izgatják a bőrt, a kutyák csaknem szünet nélkül vakaródznak, szőrüket, bőrüket rágják, a sérült bőr pedig egykönnyen utat nyit a másodlagos baktériumos fertőzésnek. A bolhák leginkább a nyakon, a has alján, a combok belső felületén s a farok alatt telepednek meg.

VÉDEKEZÉS

A bolhásság megszüntetése nem könnyű feladat, mert nem állandó paraziták, csak időlegesen a vérszíváskor keresik fel a gazdaállatot. Ugyanakkor a petéiket a környezetben szórják szét, amit szintén meg kell semmisíteni.

A bolhák elpusztítására számos készítmény kapható az állatpatikákban (NeoStomosan, Frontline spray, Piretrin por stb.), mellyel a kutyát lemossuk, lepermetezzük, beporozzuk. Ha van macska, azt is féregteleníteni kell. A gyógyszereket a mellékelt utasítás szerint kell alkalmazni.

Természetesen a kutya tartózkodási helyét, környezetét is alaposan le kell mosni, permetezni vagy beszórni a bolhairtó szerrel. Megjegyzem, hogy a nyakörvek (pl. Bolfo nyakörv) is alkalmasak a bolhásság megelőzésére és az állaton történő közvetlen irtására is. Hatásának időtartama kb. 5 hónap.

Újabban olyan készítmény is kapható, ami a bolhák szaporodását szünteti meg. Ilyen pl. a Program tabletta szájon át a mellékelt utasítás szerint alkalmazva.

A bolhaekcémáról tudni kell, hogy vannak bolhák, melyek nyálának antigénje allergiás állapotot vált ki. A bolhaekcéma jellegzetes kialakulásának helye a farok feletti ágyéki bőrfelület, ahol nagyfokú viszketés és az előbbiekben leírt jellegzetes bőrtünetek mutatkoznak.

1 megjegyzés:

  1. 8 hónapos bobtail kutyánk allergiás a baromfi húsra, attól vakaródzik. De mivel már kap ilyen fajta tápot, házi kaja maradványt sem, mégis viszket a bundája. ADVANTIX bolhairtóval kezeljük és azt vettük észre, hogy menekül a lekenés elől, de mivel mégis lekezeltük, elkezdett vakaródzani, főleg a füleit vakarja. Lehetséges, hogy allergiás az Advantixra? Mit adjak neki?

    VálaszTörlés