2012. február 15., szerda

Írország II

ÍRORSZÁG, A ZÖLD SZIGET
Glendalough




Glendalough meredek, erdős hegyoldalai, a Két tó völgye Írország leghangulatosabb kolostorát zárják körbe, amit Szent Kevin a VI. században alapított. Bemegyünk...





Az őrház romja, a kolostor bejárata. Itt szolgált egy barát, aki beengedte az érkezőket. Ha üldöztek valakit, e helyen menedéket talált, és az egyház védelmét élvezte mindaddig, mígnem kiderítették, hogy volt-e bűne. A magyar csapat érdeklődve hallgatja a sokszor rémséges középkori történeteket, melyeknek akkortájt e falak szemtanúi lehettek. Bár a vikingek időről időre kifosztották a kolostort, 600 éven át virágzott. Az angol csapatok támadásai (1398) után ugyan hanyatlásnak indult, de a kolostorok feloszlatásáig (1539) nem zárta be a kapuit.





A temetőkert sarkában 33 méter magas, kerek torony áll. 6 szintje van, az egyes szinteket csak külön-külön létrával lehet megközelíteni. A legfelső szinten 4 ablak van, melyekben gyertya égett a zarándokok tájékoztatására. Támadás esetén a szerzetesek menekültek ide, de a környék lakói is, és ugyancsak idehortdták a kincseiket. Akrobatamutatvány lehetett, míg a felső szintekre feljutottak.





Nagyon régi, nevezetes temető található a templom körül. Zarándokok tömege kereste fel főként szent Kevin ünnepén a helyet. És ki volt szent Kevin? Királyi családból származott, szentéletű ember volt, aki megtagadta a világi életet. Glendalough egyik barlangjában élt, kolostort alapított, majd egy tudományos központot is, amit a betegek ápolásának és kéziratok másolásának szentelt. Számos tanítványa volt, állítólag 120 évet élt. Ma itt alussza örök álmát.





A kápolna vaskos falaból készült. Azidőtájt kizárólag a legfontosabb épületeket emelték kőből! Érdekes, hogy ennek a tetőzete is abból van. Olyan a tornya, mint egy konyha, ezért Szent Kevin konyhája nevet adtak a templomnak is, mely mellett áll a kis papház. Ez a papok temetőjére utal. 600 éven át egyházi központ volt, majd jöttek a ciszterciták, akik másféle templomokat építettek. A temetőből szent Kevin keresztje magasodik ki, mely gránitból készült kelta kereszt. A temetőt csak 1960-ban zárták le. A kolostorban nyugodt és biztonságos volt az élet, és a nagy szegénységben a szerzeteseknek stabil volt a mindennapi kenyér. A torony ugyan nem volt kényelmes, de veszélytelen létet nyújtott. A kolostorok környékén létesültek a falvak, mert a kolostorok a falvak lakóinak is védelmet adtak.





Néhány száz méterre csodálatos környezetben van a Kék tó, melyben fürdőzőket találtunk. Az erdőben elfogyasztottuk szendvicseinket, majd megpihentünk a fenséges környezetben, gyönyörködtünk a festői tájban, és mélyeket szippantottunk a szennyeződéstől mentes, ahogy mondják, ózondús levegőből.





Megállunk a tőzegvidéken egy kilátóponton. A tőzeg olcsó és kitűnő minőségű fűtőanyag. Ma már csökkentették a kitermelését, és csak egyetlen hőerőmű használja. Mindenfelé hever az értékes anyag bárki számára hozzáférhetően. Milyen jó lenne otthon mostanság! A II. világháborúban az angolok is szállítottak Írországból nagyobb mennyiséget fűtésre.





Hogyan keletkezik a tőzeg, az ingyenes fűtőanyag? Írország 15 százalékát láp borítja. A nagyobb kiterjedésű, vékony láptakaró főleg a nyugati régiókban található. A dagadó vagy tőzegmoha inkább a középső országrészben. A mocsárnövények elhalásuk után tőzegréteget alakítottak ki. A tőzeg jól ég, mert több ezer éve elhalt növényekből áll. Műtrágyának is alkalmas. A tőzeggyűjtők helyenként kézzel vágják ma is kocka formában, ezután halomba rakják, kiszárítják, s így kitűnő fűtőanyagot nyernek. A tőzegen kívül azonban Írországnak számos egyéb ásványi kincse is van, nevezetesen az ólom, ón, réz, vas és cink.





Megérkeztünk a dolmenhez! Az útról egy ösvény vezetett a Browne's Hill-i dolmenhez. A dolmen jelentése: álló kő oszlopokból és az ezekre keresztbe fektetett nagy kőtömbből álló történelem előtti síremlék.





Ez az ország legméretesebb dolmene. A 100 tonnás kőtömb egyik végén a földbe ágyazódott, a másik végét 3 kisebb kőtömb tartja. Régebbi, mint a piramisok. A Kr.e. 2000-ből való építmény valószínűleg egy törzsfőnök sírját jelzik. Körülötte korabeli temető van. Meg is örökíttettem magam a régmúlt nevezetes emléke előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése