2012. február 8., szerda

Málta 4f

MÁLTA A KERESZTES LOVAGOK FELLEGVÁRA
A nagymesterek palotája...




A nagymesterek palotája ma az Elnöki palota és a képviselőház üléshelye. Az épület 2 szintes és egy háztömbnyi helyet foglal el. A belső udvart Neptun isten bronzszobráról Neptun-udvarnak nevezték el. Két impozáns barokk főbejárata van.





A nagymester az év jórészét ebben a palotában töltötte. Itt születtek meg a szabályok és itt adták ki a parancsokat is. Az üléstermeket ha végégjárjuk, láthatjuk, hogy sok-sok értékes festmény és gobelin díszíti a falakat. Úgy gondolom, hogy amíg körülnézünk, szólni kell a Szent János Rend lovagjairól! A palotákon, az emléktárgyakon mindenütt ott van a máltai, nyolcsarkú kereszt. Katonai rendkereszeszt, ugyanis a lovagok is részt vettek a keresztes háborúkban. Utolsó védőbástyájuk eleste után azonban visszahívták őket a Szentföldről, majd Ciprusra, utóbb Rodoszra kerültek, mígnem V. Károly római császár felajánlotta nekik Máltát. Ennek fejében pedig minden évben egy máltai sólymot kellett küldeni a királynak.





A nagymester kocsija. A lovagok eredetileg szerzetesek voltak, akik menedéket és kórházat tartottak fenn a Jeruzsálembe zarándoklók számára. A XI. században Európa keresztényei küldtek adományokat a Rendnek.





Mivel pedig a keresztények és muzulmánok közötti háborúban a védelem ugyanolyan fontos volt, mint az ápolás, ezért a Rend katonai kart hozott létre, mely szükség esetén harcba lépett. Ilyen volt teljes vértezetben egy csatába induló keresztes lovag. És mit gondolnak, milyen súlyú volt egy páncél? 45 kg! A tiszteké, mely cirádásabb és biztonságosabb volt, 60 kg-ot nyomott. Nem semmi!





A XII. századtól már csak nemesek lehettek a Rend tagjai, akik szegénységet, szüzességet és feltétlen engedelmességet fogadtak. Persze mindez később (ahogy az előbbiekben is szó volt róla) fellazult. Egy bizonyos, hogy rettegett jelképpé vált az ellenfél előtt a fekete alapon fehér nyolcpontos máltai kereszt, a máltai lovagok emblémája. Érdekes, hogy a soknemzetiségű rend tagjait nemzetiségük szerint osztották fel, és minden így alakult csoport más-más feladatot kapott, például egy bástya, egy falszakasz védelme stb. Dióhéjban ennyi fért ide a máltai lovagokról, a véres háborúkról, melyek a fontos stratégiai helyzetű szigetért számtalanszor megismétlődtek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése