2012. február 6., hétfő

Málta 4e

MÁLTA A KERESZTES LOVAGOK FELLEGVÁRA
A Szent János katedrális




Elmegyünk a világ egyik legszebb és legérdekesebb templomába! A Szent János katedrális eredetileg a Rend rendházi templomának épült. A nagy ostrom után De La Cassiere nagymester arra törekedett, hogy Vallettát mielőbb Málta vallási központjává tegye.





Hosszú sorokat kellett kivárni, hogy bemehessünk. 1577-ben a nagymester pénzt adott ahhoz, hogy e páratlan szépségű épületeket felépítsék. A harangtornyok toroksisakjai a II. világháborúban elpusztultak, de újjáépítették.





A négyszögletes, hatalmas barokk belső teret az egymást követő nagymesterek díszítették, és a világ minden tájáról érkezett ajándékokkal gazdagították. Belülről a templom - ahol egykoron a páncélos szerzetesek imádkoztak - a barokk művészetet a teljes dicsőségében jeleníti meg.





A nagymester gyönyörű síremléke. Rengeteg arany a falakon. Napóleon csapatai sok értéket elvittek innen! Többek között ami aranyozva volt és elérték, azt is lekaparták.





Lélegzetelállítóan nagyszerű a falak borítása! Alig van olyan része a templomnak, amely ne lenne aranyos, festve vagy díszítve. Nemcsak a nagymester síremléke van a templomban...






...de 400 lovag is itt van eltemetve. Mindegyik kriptája fölött a lovagi címere a padozaton. Ide kizárólag csak a lovagokat volt szabad eltemetni.





Az épület egész szerkezete a főoltár felé tereli az ember pillantását, amelyet 1681-ben Lorenzo Gafá tervezett. A díszes ezüst és márvány kombináció mögött látható Mazzuoli híres szobra, Krisztus megkeresztelése. Az ezüsttel dekorált szószék, az 57 méter hosszú boltíves hajó, mely 19 és fél méter magas, a falakban levő kripták, a díszes kápolnában Caravaggio legszebb festménye, Szent János lefejezése (az egyetlen festménye mely viseli a kézjegyét)... mind-mind különlegessége a helynek. A nagymester meghívta Caravaggiót, hogy fessen több képet is, és még a rendbe is bevették, míg aztán az egyik lovaggal történt kellemetlen esete után, 1608-ban kegyvesztetten hagyta el Máltát. A falon körben síremlékek. A kapun szöveg figyelmeztet, hogy "Belépő, még Te is idejutsz!" A templom múzeumában ezüstözött és hímzett ruhákat láthatunk, de a fő látványosságot a XVII. században Belgiumban készült gyönyörű gobelinek adják főleg mitológiai történetekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése