2010. február 8., hétfő

Kuba 4. (Az utazó)

KUBA, A KARIB-TENGER GYÖNGYSZEME...
És milyen déligyümölcs terem meg ezen a csodálatosan szép szigeten? Narancs, banán, grapefruit, mangó, ananász, kókuszdió stb.

Az erdő a sokféle madár csicsergésétől, dalaitól volt hangos. A madárvilág nagyon változatos: főleg a papagájok, a kolibri és a kakadu népes serege képviseli a madárvilágot.
E csodálatos világ szűküléséhez vezetett a meggondolatlan erdőirtás. Sok-sok hajó épült az erdők fáiból, főként Spanyolország részére. A cukoripar fejlődése, a cukornádtermelés újabb és újabb erdők kivágásához vezetett.

Bizony a cukor az ország gazdasági életének az alapja. A nemzeti jövedelem 85 százalékát adja. Melléktermékként nagy mennyiségben gyártják a szeszt és a rumot.
A cukorgyárak száma meghaladja a 200-at. Sok a gyár, mert a learatott nádat sürgősen fel kell dolgozniuk, hisz hamar erjedni kezdene. Leggyorsabb és legolcsóbb szállítóeszköz a hajó.

Mielőtt elbúcsúzunk Kubától, a Karib-tenger gyöngyszemétől, látogassunk el Guama egyedülálló csodavilágába, ahol karcsú, törékeny hidak lendülnek át merész íveléssel egyik szigetről a másikra a tó tükörsima kék vize felett. A tó felett, mely a monda szerint rengeteg kincset rejt, amit a menekülő indiánok iderejtettek.

A parton változatos alakú pálmaházak, luxuskunyhók és különböző színekben pompázó csodálatos illatú virágok egyedülálló hangulatot teremtettek.

Gyülekezik a magyar csapat: kissé szomorúan búcsúzunk ettől a feledhetetlen álomvilágtól, Kubától.
Az utolsó percekben vásároltam néhány szép kubai bélyeget a hazaküldendő lapokra, amiket sajnos fel kelett ragasztanom, de a későbbiekben gyűjtöttem egypár jellegzetes eredeti darabot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése