2011. december 20., kedd

Spanyolország II

SPANYOLORSZÁG EURÓPA ÉKSZERDOBOZA
El Escorial





Madridtól csak 49 km-t kellett megtennünk, hogy elérjük II. Fülöp életének legnagyobb művét, az Escorialt. Ez a roppant palotatömb klastrom, királyi székhely, templom, hivatali központ, pihenőhely és sírkamra is egyben. II. Fülöp a falai között élte le uralkodásának második felét teljes elzártságban. Az épületóriás mindennél kifejezőbb jelképe volt a rideg magányosságban élő uralkodó egyedüllétének.





A komor építmény 4 sarkán egy-egy saroktorony fogja harmonikus egységbe a 300 termet, 16 udvart, 15 keresztfolyosót és 88 szökőkutat magába foglaló épülettömböt. A templom főhajója felett kupola emelkedik, mely a római Szent Péter bazilikára emlékeztet. A hajókban mintegy 40 pompás mellékoltár sorakozik. Dór oszloprendben épült homlokzatát 6 db egyenként 5 méteres királyszobor díszíti. Az oltár főképe Tibaldi alkotása: Szent Lőrinc mártíromsága. Eredetileg Grecot kérte fel a király a kép megfesétésére, de a mű nem nyerte el a tetszését.





Az oltár melletti szoborcsoport: II. Fülöp és családja. A sekrestyében híres festők: Dürer, Tintoretto, Rubens, Greco és mások művei. A freskó Tizian alkotása.





A bibliotékában 40 ezer kötetet őriznek. Díszes kódexek mellett olyan térképek is vannak itt, melyeken először mutatták a földünk teljes képét, a kontinensek elhelyezkedését és az uralkodó szélirányokat. Fülöp magánkápolnájából nyíló lakosztályából súlyos betegen is nap mint nap végigkísérte a misét a mélyen vallásos felség.





Menjünk le a panteonba, mely 10 méterrel a főoltár alatt helyezkedik és toledói és tolosai márványból készült. A barokk koporsókban egyik oldalon a királyok, a másikon pedig azok a királynők nyugszanak, akik trónörököst hoztak a világra.





Az Infánsok panteonja a korán elhalt királyi gyermekek és a híresebb királynék hófehér márvány sírjait rejti. Itt nyugszik V. Károly húga, II. Lajos királyunk özvegye, Mária is. A királyok holttestei csak 50 évi hamvasztás után kerülhettek végleges helyükre.





Itt nyugszik a lepantói hős, Ausztriai János is. De mi is történt Lepantónál? 1571-ben tönkreverték a török hajóhadat és kiszabadítottak 12 ezer keresztény gályarabot.





Komor alabárdos védte a különc király lakosztályát.





II. Fülöp kedvenc ülőkéje - kizárólag királyi használatra! A fegyverteremben korabeli katonák páncélos öltözetét látjuk. A hálószobából közvetlen ajtó nyílt a kápolnába, ahonnan minden nap résztvevője lehetett a misének a hithű uralkodó. A francia palotarész igazi barokk ízlést tükröz. Pompás csillárok, órák és faliszőnyegek díszítik.





Amíg néhány szép csatajelenetet vagy csatába induló hajóhadat ábrázoló kárpitban gyönyörködtünk, megemlékeztünk egy pillanatra a puritán király mórokkal viselt háborújára, harcaira. Amikor Fülöpnek jelentették, hogy a granadai moriszkók a királyi tilalom ellenére titokban továbbra is a saját nyelvüket használják, nagy haragra gerjedt. Gyanús dolog az, ha a beszédet nem lehet kihallgatni... Ezért tehát elmarasztaló bírósági ítélet jár! Ugyancsak elítélték mindazokat, akik akárcsak a lefüggönyözött ablakok mögött is tartották még hagyományos ünnepeiket. Katonái leverték a nők fátylait, bebörtönöztek mindenkit, aki bárminemű muszlim vallásos előírást gyakorolt. ekkor aztán egyszeriben elpattant a húr! A felkelés során a muszlimok betörtek a keresztény negyedbe, és ott mindenkit legyilkoltak, aki csak az útjukba került, majd a Sierra Nevada hegységbe menekültek. Fülöp féltestvérére, Ausztriai Jánosra bízta a lázadók megsemmisítését. Rettenetes vérfürdő következett, melyben Juan megsemmisítő győzelmet aratott a mórokon. Így érdemelte ki nyugvóhelyét az Escoriálban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése