2011. december 28., szerda

Spanyolország IV/3

SPANYOLORSZÁG EURÓPA ÉKSZERDOBOZA
Még mindig Cordobában vagyunk




Egyeteme világhírű! Itt látta meg a napvilágot 1135-ben a zsidó kultúra egyik legkitűnőbb tudósa és bölcselője, Maimonidész. Ugyancsak itt tanított Mohamed Al Chifaqui, a híres szemészorvos is, akit messze földről felkerestek a szembetegek, mert a legkomplikáltabb műtéteket is el tudta végezni a látás érzékszervén. Szobrot emeltek a tiszteletére.





Ki hinné, hogy a ma oly csendes, szép patio egykor tarkabarka, zsivajgó néptől volt hangos! Itt volt annak idején a mór piac.





Személy szerint Augustus császár terveztette meg ezt a Cordoba szívéből, a mecset szomszédságából kiinduló hidat, melyet a mórok alatt restauráltak. Hogyan maradhatott meg ilyen épségben? Azért, mert a középkorban - nem úgy, mint mostanság - a hidak szentek és sérthetetlenek voltak. Minden új hódítónak is érdekében állott a karbantartásuk. Augustus hídja 16 ívével az építőművészet nagyszerű remeke. A szép hídkapunál vagyunk.





Az irgalmatlanul magas oszlopon egy szobor! Vajon kit ábrázol? Ő Szent Rafael, a város patrónusa. Alatt pedig kedvelt pihenőhely a turistáknak...





A felszabadító harcok során a Granada elleni hadjáratban ebben a kastélyban rendezték be a királyok a szállásukat, és itt tartották az audienciákat is.





Azért is jelentős épület, mert Kolumbusz itt várakozott hosszú-hosszú ideig a szerencséjére, mármint hogy  Izabella királynővel találkozhasson, és megkapja a hozzájárulását a nagy utazáshoz. Végül is valóra vált a vágya.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése